29 maart 2012

Nasi

Welke kruidenmix voor nasi je ook koopt, meestal bestaan de mixen voornamelijk uit zout. Zelfs de zakjes met gedroogde groenten (bijv. Inproba) en boemboes voor nasi bevatten nog redelijk veel zout. Beter dus niet gebruiken en lekker je eigen kruidenmix maken!

Nasikruiden:
1 tl gemberpoeder
1 tl laos
1 tl koriander gemalen
½ tl cayennepeper
1 tl knoflookpoeder
½ tl kurkuma (koenjit)
½ tl djinten

Hiermee is het maken van smaakvolle nasi niet meer moeilijk. Volg voor een heerlijke, pittige nasi het volgende recept:

Ingrediënten:
150 gram zilvervliesrijst
250 gram nasigroenten (heel fijn gesneden)
½ rode peper
175 gram hamlappen (of kipfilet)
2 el sesam- of wokolie
Nasikruiden
2 el ketjap
zout

Bereiding:
Snijd de hamlappen in kleine blokjes. Maak een marinade van 1 el ketjap en 1 el satékruiden en schep dit door het vlees. Laat dit minimaal een half uur intrekken.

Kook in ruim water de rijst en voeg ½tl kurkuma aan het water toe. De rijst wordt hier mooi geel van. Giet af en laat de rijst, met de deksel op de pan, afkoelen.

Doe in een hete wok de olie en braad het vlees rondom goed bruin. Voeg de groenten toe en bak een paar minuten mee. Voeg nu de (fijngesneden) rode peper en driekwart van de nasikruiden toe. Roerbak mee en proef. Als je de nasi sterker van smaak wilt kun je meer nasikruiden toevoegen. Breng het verder op smaak met zout en eventueel wat iets meer cayennepeper.
Voeg 1 el ketjap toe en een klein scheutje water. Schep daarna de rijst door het mengsel en verdeel goed. Zorg dat de nasi door en door warm is.


Tip: Serveer er een gebakken ei, plakken ananas of geroosterde drumsticks bij!

8 opmerkingen:

  1. Dank je voor je nasi-kruidenmix.
    Zo wordt alles net iets lekkerder en gezonder.
    AJ.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nog nooit van mijn leven een boemboe voor nasi gebruikt. De uitzondering is voor pepesan, die gebruik ik wel. En dan gaat het voornamelijk over pepers en weinig over zout.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik maak deze maand al voor de tweede keer nasi met deze kruidenmix! bedankt voor het plaatsen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is leuk om te horen Daantje. Graag gedaan en eet smakelijk!

      Verwijderen
  4. Ik heb dit recept ook geprobeerd vandaag. echt heerlijk. Een zeer dikke tien!!!! Bedankt voor dat lekkers en voor de duidelijke omschrijving.!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat het zo in de smaak viel! Dank voor de complimenten :D

      Verwijderen
  5. Al tijden op zoek naar een nasikruidenmix die het "pakje van Honig" waardig kan vervangen. Nou, eindelijk, gevonden! Dank.

    BeantwoordenVerwijderen