18 maart 2012

Pizza met tonijn - Pizza al Tonno

Mijn favoriete pizza is de pizza al tonno, het liefst zelfgemaakt natuurlijk!

Ingrediënten:

Voor de tomatensaus:
1 blik gepelde tomaten,
kwart ui
2 teentjes knoflook (uitgeperst),
1 tl Italiaanse kruiden
peper
olie

Voor het deeg:
250 gram speltbloem
150 ml lauw water
 half zakje gedroogde gist (3,5 g),
5 g suiker
15 gram extra bloem om te bestuiven
4 gram zout

Voor de topping:
1 klein blikje tonijn op water
125 gram champignons in plakjes
halve ui in dunne ringen
Italiaanse kruiden,
50 gram geraspte kaas
olie

Bereiding
Pizza voordat hij de oven ingaat.
Pureer met de staafmixer de tomaten en het tomatensap
Saus:
Fruit in een klein scheutje olie de gesnipperde ui. Voeg de knoflook toe. Laat deze maar kort meebakken, zodat het niet te bitter wordt.
Voeg de tomaten uit blik toe (gepureerd).  Voeg 1 theelepel italiaanse kruiden en wat peper toe. Laat dit minimaal een half uurtje zachtjes koken zodat het een dikke saus wordt.
Laat afkoelen.
Pizzabodem:
Doe in de broodbakmachine alle ingrediënten van het deeg en stel in op pizzastand. (Je kunt het deeg ook met de hand kneden (10 minuten) en dan een half uurtje in een ingevette kom, afgedekt met een handdoek laten rijzen.)
Bestuif je aanrecht met bloem en kneed het deeg nog even goed door. Verdeel het in 2 gelijke porties. Maak van beide porties met een deegroller een mooie rondje pizzabodem ter grootte van de vorm. Maak met je vingers de rand van de pizza iets dikker. Als je geen pizzavormen hebt kan het ook prima op een gewone bakplaat. Leg dan bakpapier onder de pizza.
Dek de pizzabodems weer af met een theedoek of folie en laat nog 15 minuten rusten.

Topping:
Bestrijk de randen van de pizza licht met olie. Verdeel de saus over de 2 pizza's. Gebruik niet teveel saus. Eventueel kun je 1/3 deel van de saus invriezen voor later gebruik. Als je de pizza te nat maak wordt hij niet goed gaar.
Verdeel de saus over de pizza, maar houdt de buitenste cm leeg.
Laat de tonijn uitlekken en verdeel over de pizza. Doe daarna de champignons en de ui erop. Strooi er wat Italiaanse kruiden over (of pizzakruiden) en doe als laatste de geraspte kaas erover.
Bak 15-20 minuten op 250 graden in een voorverwarmde oven .
Als je 2 pizza's tegelijk in de oven doet is het verstandig om ze halverwege de baktijd van plaats te verwisselen, ze worden dan gelijkmatiger gaar.

Tip:
Je kunt met de topping eindeloos variëren; denk aan geruld (voorgebraden) gehakt, courgette, annanas, gebakken stukjes kipfilet...

4 opmerkingen:

  1. Ik zocht gericht naar pizza! En deze is wel iets voor mij. Dank je wel. Invriezen heb ik nooit geprobeerd eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Invriezan kan prima! Bak hem dan de eerste keer iets korter, en zet hem vanuit de vriezer weer in een hete oven. Na een kwartiertje heb je weer een heerlijke pizza!
    Verpak de pizza wel goed als je hem invriest.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mi piace il tuo blog :) splendide ricette e ti seguo con piacere :) se ti va passa da me anche seprime armi :) ciao :) sono alle

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk dat je me volgt ary/enza! Handig, je kunt een reactie vertalen tegenwoordig! Groetjes van Martine

    BeantwoordenVerwijderen