23 maart 2012

Vleesbouillon

In heel veel recepten vind je bouillon in de ingrediëntenlijst. De lekkerste bouillon is de bouillon die je zelf maakt. Bouillonblokjes uit de winkel bevatten naast veel zout meestal ook E621. Voor dit E-nummer zijn helaas ontzettend veel schuilnamen zodat we als consument niet opmerken dat het in een product zit.
Gelukkig zijn er ook bouillonblokjes en -pasta's zonder E621 in de handel.
Ik vind het fijn om af en toe zélf een grote pan bouillon te maken, en deze in porties van 250 ml in te vriezen. Op die manier heb je altijd een lekkere, gezonde, verantwoorde bouillon.
Het recept voor onderstaande basis bouillon komt uit 'Eten met plezier', een kookboek met recepten voor nierpatienten.


Ingrediënten:
400 gram runderpoulet
1 winterwortel
2 uien
8 peperkorrels
2 laurierblaadjes
selderij of maggikruid (lavas)
tijm
foelie
2 liter water

Bereiding:
Doe het vlees in een pan. Voeg de gesneden stukken ui, wortel, kruiden en specerijen en het water toe. Breng dit langzaam aan de kook en laat de bouillon 2,5 uur trekken.
Zeef de bouillon en gebruik deze als basis voor soepen en sauzen.

Op deze bouillon zijn natuurlijk allerlei varianten en aanvullingen te bedenken. Gebruik bijvoorbeeld varkenspoulet, schenkel met been of kip met bot in plaats van runderpoulet.

Experimenteer met diverse varianten en hoeveelheden kruiden en ontwikkel zo je eigen lekkere bouillon.

Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen