27 april 2012

Gehaktballen van oma

Nu ik al bijna 20 jaar m'n eigen potje kook heb ik de meeste recepten aardig onder de knie. Natuurlijk leer je steeds bij, zeker wat betreft 'vreemde keukens', maar de standaard dingen lukken allemaal prima, al zeg ik het zelf.
Toch zijn er een paar dingen die ik, zelfs na 20 jaar oefenen, niet zo lekker kan maken als mijn moeder. Een goed voorbeeld daarvan is de 'gehaktbal'. Hoewel mijn bal al vele malen lekkerder, ronder en sappiger is dan vroeger, blijf ik toch altijd jaloers op haar gehaktballen.
Hier vind je haar recept.


Ingrediƫnten voor 6 gehaktballen:
1 pond rundergehakt
1 groot ei
2 sneetjes witbrood zonder korst
25 ml room of melk
kruiden naar smaak (peper, nootmuskaat, paprikapoeder, uipoeder, knoflookpoeder, peterselie, gember, foelie, koriander of gehaktkruiden)
zout naar smaak
2 beschuiten
75 gram braadboter
1 el balsamico azijn

Bereiding:
Meng in een kom het ei met de kruiden. Week het brood in water en knijp heel goed uit. Pluk uit elkaar en voeg toe aan de kom. Verkruimel de beschuiten erboven. Doe de room erbij en prak met een vork tot een papje.
Doe het gehakt erbij en kneed met 1 hand tot een mooie gladde massa. Draai er 4 tot 6 ballen van, afhankelijk van hoe groot je de ballen wilt hebben.

Laat in een braadpan de boter goed bruin worden. Doe de ballen in de pan en draai pas om als de onderkant van de ballen goed bruin is. Draai de ballen voorzichtig met 2 vorken/lepels en niet door met de pan te schudden! Om een lekkere jus te krijgen kun je nu eventueel een halve ui, tomaat of gedroogde champignonstelen toevoegen. Blus de gehaktballen pas af met balsamico-azijn en heet!) water als het gehakt rondom goed bruin is. Na het afblussen nog 25-30 minuten zachtjes laten sudderen. Keer de gehaktballen regelmatig en doe er af en toe een scheutje heet water bij.

Variaties:
Maak de smaak eens anders door het toevoegen van bijvoorbeeld:
- 1 tl mosterd
- 1 el  ketchup
- 1 gesnipperde ui
- chilikruiden
- gehaktkruiden vervangen door nasikruiden

Tips:
Wanneer je het braadvocht af laat koelen zal de boter weer stollen. Je kunt het dan van het vocht afscheppen en van het vocht een lekkere jus maken. Door het verwijderen van de boter wordt de jus een stuk minder vet! Zodra je bijvoorbeeld juspoeder hebt toegevoegd zal de boter niet meer goed stollen.

Maak de dubbele hoeveelheid gehaktballen en vries ze per portie in met jus in. Als je ze in de koelkast laat ontdooien hoef je maar 1x aan de slag om meerdere keren heerlijke gehaktballen te kunnen eten...

1 opmerking: