17 april 2012

Minder zout & Meer kruiden!

Wanneer je om welke reden dan ook, minder zout wilt gebruiken, houdt dat niet in dat je minder smaak aan je eten wilt geven. Er zijn gelukkig ontzettend veel kruiden die zelfs veel meer smaak geven dan zout!
Zout versterkt de aanwezige smaken, maar voegt verder weinig toe aan de smaak. Dit in tegenstelling tot kruiden, die je gerecht kunnen maken of breken.

In alle pure kruiden zit geen toegevoegd zout. Wel kan aan kruidenmixen zout zijn toegevoegd. Dit moet dan wel altijd op de verpakking zijn aangegeven. Let hier dus goed op!
Kruiden kun je zowel gedroogd als vers gebruiken. Vers is natuurlijk lekkerder, maar niet altijd beschikbaar. Als je een tuin of ruim balkon hebt is het wel aan te raden om een eigen kruidentuin aan te leggen. Vooral in de zomerperiode kun je hier heel veel plezier van hebben!
Zelf heb ik in de loop der jaren een enorme kruidenla gekregen en ik heb daar dagelijks plezier van.

Gedroogde kruiden gaan lang mee, en zijn dus een prima investering. Koop een aantal potjes tegelijk en ga er mee experimenteren. Wat gebeurt er met je gerecht als je bijvoorbeeld meer peper of Italiaanse kruiden toevoegt? Begin met kleine hoeveelheden en proef veel. Dit koken met kruiden kost in het begin wat meer tijd, maar ook heel veel resultaat.
Wil je bijvoorbeeld een stroganoffsaus maken? Kijk eens op de verpakking van een sausmix wat allemaal is toegevoegd, en probeer het zelf. Laat het zout (en de E-nummers!) weg en onthoud dat de ingrediënten in afnemende volgorde op de verpakking staan. (Wat er het meeste inzit staat vooraan.)
Je zult zien dat je veel meer gerechten zelf kunt maken dan je dacht!

Voor vragen kun je altijd mailen of contact opnemen via het formulier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten