09 mei 2012

Courgettesoep

Ingrediënten:
1 grote courgette
1 rode ui
½ rode peper
2 teentjes knoflook.
1 tl Provençaalse kruiden
100-120 gram (liefst kruimige) aardappels (geschild)
40 gram geraspte kaas
100 ml room
½ liter water
1 el olijfolie
1 groentenbouillonblokje of zout naar smaak


Bereiding:

Snijd de courgette in blokjes. Houd 2 cm van de courgette achter. Snipper de ui, de knoflook en de  rode peper. Snijd de aardappel in kleine blokjes.
Maak in een pan de olie warm en fruit de ui. Doe de knoflook en peper erbij als de ui glazig is, en bak nog even mee. Voeg de courgette toe en bak het geheel 3 minuten op hoog vuur. Blijf omscheppen, zodat het niet aanbrandt op de bodem.
Blus af met een halve liter kokend heet water. Voeg de aardappel, de Provençaalse kruiden en de bouillonpoeder toe.
Laat 20 minuten pruttelen op laag vuur. Controleer na die tijd of de aardappel goed gaar is.
Als de aardappel gaar is de pan van het vuur halen en met een staafmixer alles pureren. Zet de pan hierna weer terug op het vuur.
Snijd het restje courgette in kleine snippers en doe die in de soep. Voeg de kaas toe en roer door totdat deze gesmolten is. Doe de room erdoor. Maak warm maar laat niet meer koken.

Zelf gebruik ik het liefste minder vette room in mijn gerechten. Het nadeel hiervan is echter dat deze room wat eerder zal schiften. Welke room je ook gebruikt, let goed op dat de soep niet meer doorkookt.

5 opmerkingen:

  1. Ik maak ook graag gebruik van de gele courgettes om soep te maken. Dan met citroen en rijst erdoor (recept van Nigella). Heerlijk fris in de zomer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klinkt ook erg lekker inderdaad Nell! Leuke tip, ga ik zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alergisch voor courgettes. Dus dan maar pompoen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prima idee Jedidja! Ik zou dan de Provençaalse kruiden weglaten en bijvoorbeeld gember of kerrie gebruiken. Vervang het citroensap door het sap van een halve limoen!

    BeantwoordenVerwijderen