02 mei 2012

Groot vlees: varkensfilet

Heerlijk vind ik het; zo'n groot stuk vlees dat in de pan ligt te sissen! Gezellig ook, om het aan tafel te snijden en te verdelen. Het doet me aan vroeger denken, toen je je bordje nog bijhield in afwachting wat je zou krijgen.
Let wel op als je een groot stuk vlees koopt. Vaak is het van te voren gemarineerd en gezouten, en dan is het natuurlijk niet geschikt. Gelukkig is er ook nog volop naturel in de aanbieding, en je kunt er ook gewoon om vragen bij je slager.
Deze keer koos ik voor een stuk varkensfilet.

Ingrediƫnten:
600 gram varkensfilet aan een stuk
vleeskruiden
versgemalen peper
70 gram roomboter


Bereiding:
Haal het vlees minstens een half uur voor gebruik uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Bestrooi het na die tijd met vleeskruiden en peper en verdeel dit met je handen over het vlees.
Maak een braadpan heet en laat de boter smelten tot hij mooi bruin is. Doe het vlees in de pan en braad het op matig hoog vuur rondom bruin. Blus het vlees af met een scheutje heet water. Zet daarna het vuur lager en laat het vlees zachtjes verder garen. Keer het vlees regelmatig.
Per 500 gram moet het ongeveer 30 minuten braden (vanaf het moment dat het vlees in de pan gaat).
Tijdens het braden op laag vuur kun je nog een tomaat, champignons of ui toevoegen om meer smaak aan de jus te krijgen. Lekker wanneer je hier later een saus van wilt maken, of gewoon als jus natuurlijk!

Haal het vlees uit de pan en rol het in aluminiumfolie. Laat nog 10 minuten rusten voordat het wordt aangesneden. Lekker met boontjes en gestoomde krieltjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten