Loempia's gevuld met gehakt

Gisteren stond het recept voor kleine kip-groentenloempia's op deze blog, en vandaag dus zoals beloofd nog een andere variant. Dit is de loempia met gehaktvulling geworden. Naast gehakt zit er overigens ook veel groente doorheen! Een groot deel van de ingrediënten komt overeen met de andere loempia's, omdat ik ze op dezelfde dag maakte en gewoon heb gebruikt wat ik had gekocht. Probeer hierin ook eens te variëren!

Ingrediënten:
250 gram rundergehakt
100 gram fijngesneden witte kool
75 gram geraspte wortel
75 gram klein gesneden prei (witte deel)
50 gram taugé
50 gram glasmie (te koop bij de toko)
loempiavellen
1 kleine witte ui gesnipperd
1 gram losalt
versgemalen peper
cayennepeper
1 rode peper fijngesneden (zonder zaadjes)
1 el ketjap
zout naar smaak
20 loempiavellen (te koop bij de toko)
frituurolie

Bereiding:
Maak een koekenpan heet en bak het gehakt rul. (Je hebt hier geen boter of olie voor nodig, er komt genoeg vet uit het gehakt.) Voeg na elkaar de ui, rode peper, witte kool, wortel en prei toe. Schep na iedere groente even goed door en wacht een minuut met toevoegen van de volgende groentesoort. Op die manier wordt alles ongeveer even gaar, want de ene groente heeft meer tijd nodig dan de andere.
Voeg direct na de prei de ketjap toe en roer alles om. Bak nog 2 minuten op matig hoor vuur. Breng op smaak met de losalt, de cayennepeper en/of gemalen peper. De pittigheid kun je zo zelf bepalen. Laat eventueel de zaadjes in de rode peper zitten als je van flink pittig houdt... Je krijgt dan iets meer een 'vlammetjes effect'. Voeg voordat je het vuur uitzet de taugé toe.

Laat de vulling goed afkoelen en doe hem daarna door een zeef, zodat het overtollige vocht en vet eruit kan lopen. Dit is belangrijk, zodat de vulling niet te nat is! Voeg zout naar smaak toe.

Breng een pan met ruim water aan de kook en doe hier de glasmie in. Zet het vuur uit en laat 15-20 minuten weken. Proef even of de mie zacht genoeg is. Giet af en laat goed uitlekken en afkoelen.

Hierna kun je de loempia's gaan inrollen. De hoeveelheid ingrediënten is genoeg voor 20 loempia's, op voorwaarde dat je het netjes verdeeld. (Het is geen drama als de een een paar gram zwaarder is dan de andere. Als de verschillen té groot zijn, hebben ze wisselende baktijden nodig. Bak dus degene van dezelfde grootte tegelijk.)

Vul nu de loempia's door een schep gehaktmengsel en een klein handje mie op een loempiavel te leggen en in te rollen. (Wanneer je niet weet hoe je loempia's in moet rollen klik dan hier.) Frituur de loempia's op 170 graden ongeveer 4-5 minuten. Laat ze goed uitlekken boven het vet en leg ze op een schaal met royaal keukenpapier en dep ze van boven ook goed droog.

Laat de loempia's goed afkoelen als je ze wilt invriezen. Maak pakketjes van 4 stuks. Warm ze later op in een voorverwarmde oven, 15 minuten op 200 graden.

Reacties

  1. He, Martine, die loempiavellen die je gebruikt, die zijn gewoon gemaakt van tarwe hoor. Rijstvellen gebruik je eerder voor die ongekookte, Vietnamese loempiaatjes, die gevulde rijstvel-pakketjes. Al zie ik heel soms dat mensen die ook frituren, maar dat schijnt nog best moeilijk te zijn. Terwijl die gewone loempiavellen juist heel makkelijk zijn om goed te krijgen. Ik denk, ik zeg het maar even.
    Je loempia's zien er lekker uit. Krijg er direct trek van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Robin,
      Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, ik heb me gewoon vergist. Ik heb het aangepast in de recepturen. Bedankt voor je oplettendheid!

      Verwijderen

Een reactie posten