12 juli 2012

Ovenschotel met bieten en gehakt

Deze bietenschotel met gehakt is eigenlijk het hele jaar door geschikt als maaltijd. Bieten zijn het hele jaar verkrijgbaar én goedkoop, dus het is ook geen aanslag op je budget en toch érg lekker en bijzonder. Probeer het eens en laat me weten wat je er van vond!
De hoeveelheden voor de schotel moet je een beetje aanpassen naar de personen die hem gaan eten. Zelf gebruik ik veel groente en niet heel veel vlees. Aangezien mijn man een flinke aardappeleter is gaan de aardappels er ook royaal in. Vaak weet je zelf wel wat ze bij jou aan tafel 'naar binnen werken'!



Ingrediënten:
500 gram gekookte bieten zonder schil
400 -600 gram  aardappels
1 ui
½ tl pittige mosterd
200 gram rundergehakt
versgemalen peper
30 gram ongezouten roomboter
75 ml melk
5 takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm

Bereiding:
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar.
Snijd de bietjes in plakken en snipper de ui. Verwarm in een hapjespan 10 gram roomboter en fruit de ui. Voeg de bieten en de tijm toe. Bestrooi met versgemalen peper en doe de deksel op de pan. Laat nog 5 minuten lekker stoven.
Bak in een koekenpan het gehakt rul. Als je dit in een pan doet met een anti-aanbakbodem hoef je geen boter of olie te gebruiken!

Stoom de aardappels nadat je ze hebt afgegoten droog. Prak met een vork of stamper de aardappels met de melk, de mosterd en 15 gram boter tot een smeuïge puree. Voeg nog wat peper toe.

Vet een ovenschaal in met het restje boter. Doe de bietjes onderin de schaal en leg vervolgens het gehakt erop. Smeer de schaal dicht met aardappelpuree.
Zet in een voorverwarmde oven en bak nog 20-30 minuten op 180 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten