02 juli 2012

Preistoofpotje met kip

De basis van dit gerecht zag ik bij 'De makkelijke maaltijd' bij de televisiezender 24Kitchen. Het werd gemaakt door Evert te Pas, mijn favoriete chef van de 'Hollandse keuken'.
Ik heb het gerecht een klein beetje veranderd, maar het principe is hetzelfde gebleven!
Doordat je kippenbouten in dit gerecht gebruikt, heb je lekker mals vlees. Het vel gebruik je niet, maar je zou het apart kunnen bakken.

Ingrediënten voor 2 personen:
2 kippenbouten
4 preien
1 teen knoflook
200 ml kippenbouillon
1 el olijfolie
½ el paprikapoeder
½ el kerriepoeder
versgemalen peper
30 gram crème fraîche
10 gram roomboter
snufje nootmuskaat
400 gram geschilde kruimige aardappels
1 klein ei
klontje boter om preien in te stoven
2 grote tomaten
verse of gedroogde peterselie
zout naar smaak

Bereiding:
Maak een marinade van de olijfolie, kerriepoeder, paprikapoeder, versgemalen peper en de helft van het zout. Smeer hier de kippenbouten mee in en leg ze in een ovenschaal. Laat de marinade minimaal 10 minuten intrekken. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden.
Braad de kip in ongeveer 30 minuten gaar en sappig.

Snijd de preien in de lengte doormidden en spoel het eventuele zand eruit. Snijd dunne ringetjes. Snipper de knoflookteen.
Verhit boter in een pan en bak de prei en knoflook circa 5 minuten met de deksel op de pan. Blus af met kippenbouillon en laat op laag vuur circa 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met de rest van het zout en peper.

Kook de aardappels gaar. Doe de crème fraîche en roomboter erbij en de nootmuskaat en prak met een stamper of vork. Als het iets is afgekoeld kan het ei erbij. Roer het ei er nog even goed door. Gebruik geen mixer!

Pluk het vlees van de kippenbouten en snijd het in stukjes. Als de kip helemaal koud is geworden kun je hem nog even bij het preimengsel doen, zodat hij weer iets opwarmt. Niet te lang meestoven, want dan wordt de kip droog.

Vul soepkommen (per persoon) of een ronde ovenschaal (samen delen) met de prei en kip en smeer dicht met aardappelpuree. Zorg dat je niet teveel vocht van de bouillon meeschept. Gebruik een schuimspaan. Mijn stoofpotje was door de overtollige bouillon onderin wat nat geworden. Voordeel is wel dat het er lekker smeuïg van wordt... Soms moet je kiezen tussen mooi en lekker... Ik ga dan meestal voor dat laatste!

Snijd de tomaten doormidden en bestrooi met versgemalen peper. Doe er een druppeltje olijfolie op en zet samen met het stoofpotje in de oven.
Bak de stoofpotjes  en tomaten circa 10 minuten in de oven tot de puree goudbruin en krokant is. Bak 15 minuten als je een grotere schaal gebruikt! Strooi voor het serveren een beetje peterselie over de tomaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen