23 augustus 2012

Aardappelsalade

De afgelopen tijd heb ik veel salades geplaatst op mijn blog, maar ja, wat wil je ook met dit weer? Ook vandaag dus weer een salade, maar dit keer een aardappelsalade. Een hele gezonde overigens, want er zitten ook veel groenten in en de dressing is gemaakt met yoghurt.
Een complete maaltijd dus, of een verrassende aanvulling bij de BBQ.

Ingrediƫnten voor 6 personen:
150 gram Griekse yoghurt
50 gram mayonaise
2 tenen knoflook
snufje chilipoeder
2 cm verse gember
1 tl  mosterd
1 kg geschilde Opperdoezers aardappels
2 paprika's
4 tomaten
4 augurken
1 appel
1 komkommer
2 sjalotjes

Bereiding:
Rooster 2 paprika's (kleur naar keuze), zodat je ze kunt ontvellen. Hiervoor zijn verschillende methoden. Zelf zet ik de paprika's 25 minuten in een oven van 220 graden. Daarna dek ik ze af met aluminiumfolie en laat ze afkoelen. Vervolgens trek je de schillen er eenvoudig vanaf. De paprika's worden dan wel gaar, maar persoonlijk vind ik dat prettig omdat ik rauwe paprika's niet zo goed verdraag. De schil zwart blakeren in een gaspit kan ook. Op google zijn vele manieren te vinden om paprika's te ontvellen!
Snijd de ontvelde paprika's in blokjes (verwijder de zaadjes).

Schil de aardappels en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Stoom ze even droog en snijd ze in blokjes. Laat afkoelen.

Maak een mengsel van de yoghurt en mayonaise.
Snipper 2 tenen knoflook en rasp de gember en roer deze door de dressing. Voeg de mosterd toe.  Een mespuntje chilipoeder maakt de dressing helemaal af.

Kruis het velletje van de tomaten in en houd ze 15 seconden in kokend water. Koel ze daarna direct in ijskoud water en verwijder het velletje. Ontdoe de tomaten van vocht en de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Maak kleine blokjes van de augurken en snipper de sjalotjes heel fijn. Schil de komkommer en snijd in de lengte door. Verwijder met een theelepeltje het vocht met de pitjes in het midden en snijd de komkommer ook in blokjes.
Schil als laatste de appel en snijd in blokjes.

Meng daarna alle groenten (en appel) met de blokjes aardappel en schep de dressing er voorzichtig door. Maak eventueel verder op smaak met versgemalen peper en zout.
De dressing kan eventueel ook apart geserveerd worden.

3 opmerkingen:

  1. Vraagje Martine welk merk is die natriumarme mosterd?
    Ben al aan het zoekengeweest kan het niet vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nel,

      De mosterd is van Damhert (http://damhert.be/producten.cfm?id=542)en is te koop bij grotere supermarkten. Bij ons in Harderwijk bijvoorbeeld bij de AH en de Jumbo. Even zoeken dus, maar hij is vrij makkelijk te verkrijgen hoor!
      Als je hem echt niet kunt vinden zou je ook nog gemalen mosterdzaadjes kunnen gebruiken.

      Verwijderen