15 september 2012

Andijviestamppot

Het eerste gerecht dat mijn man tijdens onze verkering voor mij maakte was andijviestamppot. Bij hem thuis zag ik op het aanrecht een pak mix voor aardappelpuree, een zak gesneden andijvie en een bakje spekjes staan...
Gelukkig serveerde hij de spekjes, speciaal voor mij, apart want die waren toch wel erg zout. Eerlijk gezegd was ik wel even verbaasd dat hij aardappelpuree van poeder maakte, maar ik was zo wijs om daar niets over te zeggen...

Toen ik onlangs thuis andijviestamppot wilde maken stonden de aardappels geschild klaar, en lag de zak met gesneden andijvie op het aanrecht toen mijn moeder binnenstapte. 'Kind, je gebruikt toch geen voorgesneden andijvie?' vroeg ze verbaasd. Tsja, dat doe ik dus wel mams...
Zelf snijdt zij de mooiste stukken van verse andijvie in hele mooie dunne repen, en de minder mooie stukken kookt ze voor een ander keertje... Zo zie je maar weer, iedereen heeft zijn eigen manier van koken en dat maakt het juist zo leuk! Jullie begrijpen natuurlijk wel dat ik nog altijd graag andijviestamppot eet bij mijn moeder...

Ingrediƫnten:
1,5 kilo kruimige aardappels
600 gram gesneden andijvie (vers of zak)
500 ml hete melk
50 gram slagroom
1 tl kerriepoeder
1 el mosterd
4 speklapjes
versgemalen peper
zout

Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar en stoom ze droog. Prak ze met een pureestamper (niet met een mixer!) en voeg de melk, slagroom en mosterd toe. Roer tot een mooie, gladde puree.

Snijd, terwijl de aardappels koken, de speklapjes in reepjes en bestrooi ze met de kerriepoeder en versgemalen peper. Bak ze in een koekenpan krokant op niet al te hoog vuur.

Voeg de gesneden andijvie schep voor schep toe aan de aardappelpuree en blijf omscheppen. Houd de puree warm op een laag vuur, zodat de stamppot niet teveel afkoelt. Pas op dat de andijvie niet gaat slinken, want dan laat het vocht los en wordt de puree dun. Breng de stamppot op smaak met peper en zout.
Serveer met de gebakken reepjes spek.

2 opmerkingen:

  1. De eerste maaltijd die de man zelf voor haar klaar maakt... Veel vrouwen herinneren dat nog...
    Blijkt nog steeds indruk te maken dat een man kookt, of gaat ook de liefde van de vrouw door de maag?

    BTW - mijn eerste maaltijd voor mijn vrouw was witlof met ham en kaas.
    http://www.family-oosten.com/blog/2012/03/12/witlof-met-ham-en-kaas/

    BeantwoordenVerwijderen