23 november 2012

Olijfbrood

Olijven... Verzot ben ik er op! Ik verwerk ze dan ook graag in recepten, zoals in dit olijvenbrood.
Met een laagje (room)boter is dit een superlekker broodje...
Het deeg heb ik verdeeld in 2 porties. Van de ene helft bakte ik een groot brood, van de andere 6 kleintjes. Varieer hier lekker zelf mee en pas de baktijden eventueel aan. Voor de mini-broden gebruik ik een vorm die regelmatig bij de Lidl verkrijgbaar is. Erg leuk om te serveren bij bijvoorbeeld een kop preisoep!

Na het kneden
Ingrediënten:
250 gram volkorenmeel
250 gram bloem
8 gram zout
6 gram droge gist
30 gram olijfolie
10 gram suiker
300 ml water
2½ gram Italiaanse kruiden
3 tl zeer fijn gesnipperde knoflook (of uit potje)
100 gram zwarte olijven zonder pit gemalen knoflook naar wens en smaak

Bereiding:
Werkwijze deeg maken in broodbakmachine: doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand, doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven.

Na 1ste rijs
Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem/meel bevochtigd. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ±20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om aan het begin van de kneedtijd tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.
Bestrooid met knoflook en olijven
1e rijs: doe het deeg over in een grote licht met zonnebloem ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. (Met minder zout kan dit iets sneller gaan, dus houd het deeg in de gaten.)
Laat de olijven goed uitlekken en snijd deze in kleine stukjes.

Deeglapje dichtgevouwen
Wanneer je verschillende maten brood wilt maken verdeel je het brood na de 1ste rijs. Ik heb het dus verdeeld in 1 groot brood en 6 kleintjes. Je hebt dan 7 deegjes op je werkblad. Daarna kun je verder gaan.
De olijven verdeel je ook naar de verhouding van de hoeveelheid deeg. In dit geval dus 1x de helft voor het grote brood en de rest in 6 porties verdelen voor de kleine broodjes
Opnieuw uitrollen
Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en bol het losjes op. Dek de deegbal af en laat ± 10-20 minuten liggen.

Vorm vervolgens het deeg tot een brood:
- rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
Deeglap oprollen
- Strooi de olijven en en eventueel knoflook over het deeg (Knoflook heb ik alleen bij grote brood gedaan)
- vouw de rechterkant van de lang kant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
- rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
- rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
- leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.

Na tweede rijs
Afgebakken
2e rijs: dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C.

Bakken: Bak het brood op de onderste richel van de oven 20 minuten en verlaag dan dan temperatuur naar 200 °C. Bak het brood in nog 15 minuten gaar en bruin. De kleine broodjes bak je 18 minuten op 220 °C

Stort het direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

2 opmerkingen:

  1. kijk ook op www.50smoothiesineenhandomdraai.net keyword 50 smoothies in een handomdraai

    BeantwoordenVerwijderen
  2. http://www.50groenesmoothiesineenhandomdraai.net/

    BeantwoordenVerwijderen