17 december 2012

Aardappelgratin

Vandaag een klassieker; de aardappelgratin. Deze mag natuurlijk niet ontbreken bij het traditionele Kerstdiner. Je kunt hem prima de dag van te voren bereiden en voor het diner opwarmen in de oven. Onderstaande hoeveelheden is voldoende voor 4 personen, zeker wanneer er meerdere gerechten worden geserveerd.

Ingrediƫnten:
450 gram geschilde vastkokende aardappels
75 gram slagroom
75 gram melk
1 teen knoflook
snufje witte peper
snufje nootmuskaat
1 klein ei (S)
50 gram kaas
klontje boter
zout naar smaak

Bereiding:
Snijd de aardappels in ongeveer even grote stukken (niet te klein!) en stoom ze 10 minuten. Als je geen stoommandje of stoompan hebt kun je ze ook voorkoken, maar stomen is lekkerder!
Laat de aardappels afkoelen en snijd ze daarna in dunne plakjes.
Klop het ei met de melk en de room. Snipper de knoflook en roer erdoor, samen met de peper, het zout en de nootmuskaat. Doe nu de aardappelschijfje bij het mengsel. Zorg dat de schijfjes los van elkaar zijn, en niet aan elkaar plakken.
Smelt een klontje boter en vet de ovenschaal goed in. Schep het mengsel in de schaal en verdeel het netjes, zodat de bovenkant mooi recht is. Verdeel de kaas erover er bak in een voorverwarmde oven 35-40 minuten op 180 °C.

Tip: Vul kleine bakjes en maak voor iedereen een eigen gratin. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen