15 december 2012

Meergranen broodstengels

Gisteren plaatste ik op mijn blog het recept voor een meergranen breekbrood. Van ditzelfde recept kun je ook hele lekkere broodstengels maken! Deze zijn heerlijk bij een soepje of om  te dippen in bijvoorbeeld zelfgemaakte pesto...
Ik vormde van het deeg 15 bolletjes voor een brood, en van het overige deeg maakte ik 10 broodstengels. Je kunt natuurlijk ook al het deeg voor alleen breekbrood of alleen broodstengels gebruiken, dat hangt helemaal van je eigen wensen af!


Ingrediënten:
250 gram meergranenmeel
250 gram bloem
30 gram roomboter
320 ml lauwwarme melk
6 gram droge gist
8 gram zout
extra boter om te bestrijken
10 gram moutpoeder
2  vitamine-C tabletten

Bereiding:
De bereiding van de broodstengels is in het begin precies gelijk aan het breekbrood: Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en kneed in 10 – 15 minuten (bijvoorbeeld op de pizzastand) tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand van de bbm (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem/meel bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem  toe, het deeg wordt tijdens het kneden minder plakkerig Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1x keren zodat alle kanten met wat olie  bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg in 40 (!) gelijke stukjes.

Broodstengels: Begin met de stukjes deeg die je het eerst van de grote deegbal hebt afgehaald, deze hebben nu al even kunnen rusten. Rol de stukjes deeg met je vingers uit tot een dik slangetje. Zorg dat hij overal ongeveer even dit is. Leg al je vingers plat op het deeg en rol rustig, druk niet te hard want dan zal het deeg snel breken. Dek af met ingevet plastic folie. Laat afgedekt ± 10 minuten liggen.

Rol nu de stengels nog wat verder uit. Doordat het deeg weer even gerust heeft zal het wat soepeler zijn en nog wat verder uit kunnen rollen. Bepaal zelf hoe dik of dun je de broodstengels wilt maken, maar maak ze niet té dun want dan breken ze snel.

2e rijs: Laat de stengels afgedekt op kamertemperatuur in 45 minuten tot bijna dubbel volume rijzen.
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C.

Bakken: Bak de broodjes in ongeveer 10-12 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met wat roomboter.

 Tip: Bestrooi vlak voor het bakken de broodstengels met kruiden naar keuze!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten