05 december 2012

Prei in tomatensaus

Ja hoor, daar is er weer eentje, een recept met prei!
Dit gerecht vond ik op Smulweb, mijn oneindige bron van leuke, makkelijke recepten.

Ingrediƫnten:
2 dikke preien, samen 1000g
1 blik gepelde tomaten op sap
1 kleine ui
1 teen knoflook
15 gram roomboter
1 el olijfolie
rode peper
1 el paneermeel
½ groentebouillonblokje

Bereidingswijze:
Snijd de onderkant van de preien en verwijder het groene gedeeltje, zodat je 2 mooie witte rechte stukken overhoudt. Halveer ze in de lengte en verwijder het buitenste blad. Spoel de preien voorzichtig af zodat er geen zand meer in zit.

Vul een hapjespan half met water en leg de prei erin. Breng het water aan de kook en verkruimel de helft van het halve bouillonblokje erboven. Laat de prei met de deksel op de pan 10 minuutjes zachtjes garen in kokend water. Schep ze daarna over in een vergiet en laat goed uitlekken. Probeer de prei zo mooi mogelijk recht te houden.

Snipper de ui en knoflook en fruit deze in een steelpan met dikke bodem even aan in de olijfolie. Snijd de tomaten in blokjes en voeg deze toe. Bak de tomatenblokjes nog even mee en voeg dan het tomatensap toe en verkruimel het restant buillonblokje boven de saus. Laat pruttelen tot de saus wat ingedikt is, ongeveer 5 - 10 minuten. Wanneer je van wat pit houdt kun je gelijk met de tomatenblokjes wat een stukje gesnipperde rode peper toevoegen.

Leg de prei in een ovenschaal en giet de saus er overheen. Verdeel de paneermeel over de saus en leg de boter er in kleine plukjes bovenop. Zet de schaal ongeveer 15 minuten in een warme oven, waarvan de laatste 5 minuten met de grill erbij.

1 opmerking: