15 augustus 2013

Satégehaktballetjes met kokos-pindasaus

Pindasaus wordt in Nederland vaak 'satésaus' genoemd, omdat we deze vaak bij saté eten. Dit is eigenlijk niet correct omdat er vele verschillende andere dipsauzen bestaan voor saté...
Maar goed, we weten wat ermee bedoeld wordt en daar gaat het om!

Ingrediënten gehaktballetjes:
500 gram half-om-half-gehakt
⅛ tl gemalen komijn
⅛ tl cayennepeper (of piri piri)
⅛ tl knoflookpoeder
¼ tl sereh/citroengras
¼ tl korianderzaad
¼ tl kurkuma
1 ei
2 el kokosmelk
2 volkoren beschuiten
25 gram roomboter
zout naar smaak

Ingrediënten pindasaus:
125 gram pindakaas
100 gram kokosmelk
100 - 150 ml water/melk
2 tl  sojasaus
1 el ketjap
1 tl rijstazijn (of citroensap)
peper en zout

Bereiding:
Breek het ei in een kom en verkruimel de beschuiten erover. Voeg alle kruiden toe en meng door elkaar. Doe nu het gehakt en de kokosmelk erbij en kneed tot het goed gemengd is. Draai met natte handen balletjes ter grootte van een flinke golfbal.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin en gaar in ongeveer 10-12 minuten.

Meng alle ingrediënten van de pindasaus door elkaar en verhit langzaam, terwijl je goed blijft roeren. Voeg niet direct al het water/melk toe, maar doe er meer bij als de saus te dik is. Maak de saus niet te dik, dan eet je er onnodig (te!) veel van!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen