24 oktober 2013

Vijgen-dadelchutney


Deze chutney is nummer 2 in de serie Heerlijke Herfst uit Boodschappen nr. 10.

Ingrediënten:
1 sinaasappel schoongespoeld
300 gram verse dadels zonder pit in stukken
4 verse vijgen
2 uien gesnipperd
5 cm gemberwortel geschild en geraspt
1 mespuntje cayennepeper of chilipepervlokken
250 gram basterdsuiker
200 milliliter blanke azijn
100 milliliter water
1 jampot




Bereiding:
Rasp de schil van de sinaasappel. Snijd het witte deel van de sinaasappel en verdeel de vrucht in partjes. Halveer deze partjes en doe ze met de dadels en vijgen in een pan met dikke bodem. Voeg de sinaasappelrasp en de andere ingrediënten toe en breng aan de kook zodat de suiker oplost. Laat op een lage stand, met af en toe roeren, 30-35 minuten zachtjes koken totdat de chutney ingedikt is. Giet de warme chutney in de jampot, draai het deksel erop en laat de pot omgekeerd afkoelen. Laat de chutney op een koele, donkere plaats een dag staan voor gebruik. Lekker bij vlees, kip en kaas.

Tip: Liever gedroogde vijgen en dadels? Maak de chutney dan met 200 ml water.

1 opmerking: