23 januari 2014

Meer informatie over 'Grip op Koolhydraten'

Nadat ik mijn verhaal over de strijd met de kilo's op mijn blog had geplaatst, begonnen de vragen binnen te stromen. Blijkbaar is voor velen de term 'koolhydraatbeperkt' toch nog erg onduidelijk.
Omdat ik ontzettend veel baat heb bij dit programma, wil ik er toch iets meer over vertellen. Ook zullen er in de toekomst meer recepten op mijn blog komen die én weinig zout én weinig koolhydraten bevatten.
Want hoewel ik door 'Grip op Koolhydraten' aanzienlijk minder plaspillen hoef te nemen, moet ik nog wel altijd voorzichtig zijn met zout. Een groot verschil overigens met de strenge natriumbeperking die ik had!
Voor alle duidelijkheid wil ik benadrukken dat Grip op Koolhydraten geen dieet is, maar een andere manier van eten dan we gewend zijn. Het is een eetprogramma voor het leven. Een 'way of life'.

Ook in het vorige artikel kon je onderstaande punten al vinden:
* Koolhydraatbeperkt, níet koolhydraat-arm
* 2 maaltijden met minder dan 5 gram KH per maaltijd
* 1 maaltijd mét koolhydraten (het koolhydratenuur), in balans volgens
1/4 eiwit en vet
1/4 groenten van de groene lijst uit het basisboek (voornamelijk groene groenten)
1/4 fruit
1/4 overige KH, zoals aardappelen, rijst, peulvruchten of een appelflap.
* Echt eten, geen lightproducten of kunstmatige zoetstoffen of shakes of repen.
* E-nummers die invloed hebben op je hongergevoel en stofwisseling vermijden
* Uitgaande van 3 maaltijden per dag, indien nodig een koolhydraatarm tussendoortje zoals noten, of kaas met komkommer.
* Veel nadruk op variatie. Veel vrijheid zelf recepten te bedenken of een van de recepten uit de kookboeken van Yvonne Lemmers te gebruiken.
* Wanneer je een gezond gewicht hebt (bereikt) kun je meer koolhydraten eten, maar wel binnen een goed gebalanceerd eetpatroon. De zoete tussendoortjes zijn in principe voorgoed verleden tijd.

Samengevat: Eet voeding, geen vulling!

Maar wat betekent dit dan in praktijk? Wat eet je dan als lunch? Fruit bevat koolhydraten, maar dat is toch gezond? Dit soort vragen krijg ik tegenwoordig dagelijks.

Wanneer je koolhydraten hebt gegeten, stijgt je suikerspiegel. Zeker bij suikers in snoep, koek, chips enz. gebeurt dit heel snel. Daarna gaat je suikerspiegel weer snel naar beneden. Dit geeft een hongergevoel en bij veel mensen ook duizeligheid en trillingen. Dat gevoel van 'Ik moet wat eten anders val ik om!'
Als je overdag deze suikers dus vermijdt, komt dit hele proces niet op gang. Je suikerspiegel blijft gelijk dus de hongerdip blijft ook weg.
In plaats van suiker eet je bijvoorbeeld vlees, kaas, eieren, vis, noten en groenten. Allemaal producten waar je suikerspiegel nauwelijks op reageert en wat je dus in kleine hoeveelheden ook prima als tussendoortje kunt nemen.
Ooit gehoord van iemand die altijd een hele pot mayonaise moet leegeten als hij één schep heeft gehad? Vast niet. Suiker zorgt ervoor dat je dóór blijft eten, vet doet dit niet. Een zak snoep of koekjes wegleggen is wél moeilijk. Je lichaam vraagt namelijk steeds om méér!

Wanneer je interesse hebt in deze manier van eten raad ik je dringend aan het basisboek van Yvonne Lemmers te lezen. Hier wordt alles heel duidelijk in uitgelegd. Daarnaast heeft Yvonne samen met hobbykok Thea Bremer ook 2 kookboeken uitgegeven. Wanneer je lid wordt van het forum kun je met heel veel andere GOK-kers je ervaringen delen en gebruik maken van alle forumrecepten.
Zelf ben ik daar vanzelfsprekend ook lid en wellicht kan ik daar helpen met vragen over zout(beperking) en vocht(beperking).

Hier vind je een weekmenu zodat je een indruk kunt krijgen van mijn maaltijden.
Dag 1:
Ontbijt: 1 Atkins cracker met roomboter en kaas, 2 plakken fricandeau
Lunch: half tartaartje, omelet van 1 ei met scheutje room, 50 gram prei en half sjalotje
Tussendoor: handje walnoten
Koolhydratenuur: krabbetjes met rauwkost en dipsaus van mayonaise. Appel en stukje pure chocolade met koffie

Dag 2:
Ontbijt: Griekse Yoghurt (10% vet!!) met zelfgemaakte notenmuesli (recept uit kookboek van Yvonne Lemmers)
Lunch: 150 gr champignons met plakje geitenkaas, 1 gebakken ei met plakje ontbijtspek
Tussendoor: flinke plak worst met stukje komkommer
Koolhydratenuur: Shoarma (zelf kruiden) met veel ijsbergsla, knoflooksaus, 1 augurk, fruitsmoothie, koffie verkeerd.

Dag 3:
Ontbijt: Griekse Yoghurt met schep mascarpone erdoor
Lunch: Omelet met spinazie en walnoten
Koolhydratenuur: 30 gram speltmacaroni (ongekookt gewogen) met tomaten-groenten-gehaktsaus. 2 mandarijnen

Dag 4:
Ontbijt: 2 Atkinscrackers met roomboter en rosbief
Lunch: Ei van Columbussalade
Tussendoor: handje amandelen
Koolhydratenuur: Gebakken zalmfilet met doperwten en komkommersalade. 1 kleine Hasselback-aardappel. Appel.

Dag 5:
Ontbijt: Griekse Yoghurt met zonnebloempitten en lijnzaad
Koolhydratenuur (restaurant): warme geitenkaassalade met peer en walnoten, 1 broodje met kruidenboter.
Diner: Witlof met plakje ham en kaas, stukje gebakken kipfilet

Dag 6:
Ontbijt: 2 zelfgemaakte koolhydraatarme crackers met roomboter en fricandeau
Lunch: Groentensoep met balletjes en 2 gevulde eitjes
Koolhydratenuur: Biefstuk met gebakken uien, paprika en champignons, flinke schep ovenfriet. IJs met warme kersen en chocoladesaus.

Dag 7:
Ontbijt: Pannenkoek van amandelmeel en ei (kookboek van Yvonne Lemmers)
Lunch: Grote Griekse salade (rode ui, rucola, komkommer, tomaat, handje olijven) met Grieks gekruide gehaktballetjes (recept volgt!)
Koolhydratenuur: Erwtensoep met rookworst.

Dranken: Thee, water, Spa rood met citroen, IJsthee (zelfgemaakt), Bouillon en water.
In het koolhydratenuur kan er bij uitzondering ook een glas vruchtensap worden gedronken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen