06 mei 2014

(Zelf)overwinning

Inmiddels is denk ik er geen lezer meer van deze blog die niet weet dat mijn manier van eten totaal veranderd is.
Toen ik ruim 2 jaar geleden met deze blog begon hield ik een streng natriumbeperkt dieet. Daarnaast at ik vetarm en zeer weinig calorieën. Toch hielp dit allemaal niet écht. De strijd met de kilo's kon ik niet winnen, en ook hield ik altijd behoorlijk wat vocht vast, zodat ik een flinke dosering plaspillen moest gebruiken. Gelukkig houd ik van koken en kon ik wel smakelijke maaltijden maken. Tussen de maaltijden had ik helaas bijna altijd honger...

Inmiddels is dit helemaal veranderd. Ik volg nu bijna 8 maanden het programma van Grip op Koolhydraten en mijn culinaire leven is totaal veranderd. Ik eet aanzienlijk méér vet, méér zout en méér calorieën. Het grootste verschil is dat ik nog maar bij 1 maaltijd koolhydraten gebruik. Snoep, koek, gebak en dergelijke zijn daarbij ook verleden tijd, maar ik mis ze eigenlijk niet. Er zijn veel lekkere dingen voor in de plaats gekomen. Daarnaast heb ik geen honger meer.
De dosering plastabletten is bijna gehalveerd, en de strenge natriumbeperking niet meer nodig. Ik gebruik zout zoals iedereen zou moeten doen: Met mate.

Ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen baat kunnen hebben bij deze manier van eten en ook minder vocht zouden vasthouden. Koolhydraten houden namelijk vocht vast en je krijgt er honger van, zo simpel is het.
Ik kan me er soms boos over maken dat ik dit niet 20 jaar eerder heb ontdekt, het had mijn leven zoveel eenvoudiger gemaakt. Een strijd die je niet winnen kunt vreet namelijk energie. Helaas wil het gros van de artsen er nog niet aan. Ze hebben het niet zo geleerd, dus kan het niet waar zijn. Triest.

Voordat dit in de medische wereld is doorgedrongen zijn we denk ik zeker 10 tot 20 jaar verder. Artsen zijn vaak dol op hun eigen dogma's en kunnen soms slecht omgaan met patiënten die hun eigen weg zoeken. Toch ben ik héél blij dat ik dat heb gedaan. Lekker eten, verstandig met zout omgaan, grip op koolhydraten, geen schadelijke E-nummers, geen honger én m'n streefgewicht bereikt. Eindelijk, eindelijk is de strijd tegen de kilo's beslecht. Ik heb gewonnen... Voorgoed.

Om deze overwinning kracht bij te zetten heb ik in mijn slaapkamer een grote passpiegel opgehangen. In tegenstelling tot vroeger kijk ik nu namelijk graag in de spiegel. Ik ben blij met deze Martine en ik mag gezien worden. Ook door mezelf!!

8 opmerkingen:

 1. Deze Martine is niet alleen slank maar kijkt ook heel erg blij en trots in die grote spiegel. En met recht!
  Artsen leren vreemd genoeg maar heel weinig over voeding en ook de meeste diëtistes prediken nog steeds de 'regeltjes' van het voedingscentrum.
  Grip op koolhydraten voelt niet als een dieet maar geeft je genoeg handvatten om af te vallen en fitter te worden.
  Heerlijk blogje om te lezen Martine.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind t super voor je! Aangezien wij elkaar al lang kennen weet ik hoe t voorheen met je ging en hoe je je nu voelt een wereld van verschil! Ik ben heel trots op je en blij voor je! Je hebt mij geïnspireerd om t weer op te pakken en wie weet nog anderen. Dank je wel en geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Martine, ik ben heel blij voor je! Ja het was fijn geweest als je dit 20 jaar geleden had geweten, maar wat heerlijk dat je het nu dan alsnog ontdekt hebt. Er gaat weer een wereld voor je open. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verhaal zus, ik ben trots op je.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg goed en heel fijn voor je Martine. Ik hoop wel dat je jouw natrium-arme recepten op je site laat staan want daar heb ik als nierpatiënt veel aan.

  - Suze -

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die recepten laat ik zeker staan en er zullen er meer bijkomen! Fijn dat ze jou helpen.

   Verwijderen
 6. Mooi dat je zo stralend voor de spiegel staat! Hopelijk dringt het wat eerder in de medische wereld door ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt knap van je Martine. In 8 maanden tijd, wat een verschil! Met recht mag je trots zijn op dit resultaat. Ik hoop dat ik je in je voetsporen mag volgen. Ik lees graag op je website en je recepten, ze zijn erg lekker en leerzaam. Ik heb gemerkt dat ik al meerdere mensen aansteek met het GOKken en dat het leuk is om erover te vertellen.
  De medische wereld (waar ik tevens onderdeel van ben nota bene) heeft al zo vaak laten zien dat het veel tijd nodig heeft om nieuwe ideeen (en soms zelfs oude bruikbare) eigen te maken. Onder het mom van 'onderzoek doen', wordt veel weggevaagd. Niet alles in de geneeskunde wordt op basis van onomstotelijk bewijs toegepast, maar wordt ook ingegeven door regelgeving en geld. Helaas wordt er vaak meer voor meer financiële winst in plaats gezondheidswinst gekozen. Ik weet dat ik niet in mijn eentje de wereld kan veranderen. Wat ik wel kan is de mensen om me heen kennis bijbrengen en mijn kinderen met deze ideeen opvoeden, zodat we het levende bewijs zijn dan dit werkt! :-)

  Dankjewel voor het bijhouden van deze website. Ik hoop dat ik nog veel van je mag lezen en je recepten mag gebruiken.

  Groetjes, Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen