11 augustus 2014

Snijbonenstamppot (lactosevrij)

Chantal schreef onderstaand recept

Dit gerecht is heerlijk in het voorjaar of de zomer wanneer de snijbonen vers zijn. Maar ook in de winter kun je deze stamppot makkelijk maken met diepvries-exemplaren. Het is een snel gerecht dus in een handomdraai staat het eten op tafel, net iets wat ik nodig had in deze drukke week.

Ingrediƫnten voor 4 personen:
900 gram iets kruimige aardappels
900 gram snijbonen
1 grote sjalot
1 groentebouillonblokje
versgemalen peper
½ tl suiker
10 gram peterselie (± 20 takjes)

Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze in plakken van ongeveer 3 millimeter.
Was de aardappels en breng ze in een grote pan met 2 liter water aan de kook. Laat ze 5 minuten koken.

Snijd ondertussen de snijbonen in stukken van  1 centimeter, was de snijbonen met behulp van een vergiet.
Voeg de snijbonen toe aan de aardappels en kook ze samen nog 8-10 minuten (diepvries bonen hoeven wat minder lang mee te koken, je kunt het beste de bereidingstijd aanhouden op de verpakking).

Snipper de sjalot en peterselie ondertussen fijn.
Giet de bonen en aardappels af, bewaar een kopje kookvocht.
Verkruimel het bouillonblokje in de pan, maal flink peper over de groenten, voeg de sjalot, suiker en ca 100 ml kookvocht toe.

Stamp het geheel met een stamper tot een grove puree en roer de peterselie door de stamppot.

Tips:
Breng vooraf het water aan de kook met een waterkoker, dit scheelt veel tijd tijdens de bereiding.
Suiker versterkt de smaak van de snijbonen.
Deze stamppot is lekker in combinatie met kip, vlees, zalm of vegetarische kaasburgers.

Variaties:
*  Kook voor een vegetarisch gerecht 6 grondig gewassen eieren mee met de snijbonen, haal ze met een lepel uit de pan voor je de stamppot afgiet. Spoel ze af met koud water, pel ze en snijd elk ei in vier parten.
*  Roer samen met de peterselie 1 el fijne mosterd door de stamppot.
*  Gebakken spek(jes) smaakt er ook lekker bij.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen