01 september 2014

Kooktermen - roken

Het is vandaag maandag 1 september en daarom is het weer tijd voor een kookterm!
Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over ROKEN.

Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofoe, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).



Roken is een eeuwenoud proces om levensmiddelen te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt het vooral voor de bijzondere rooksmaak.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen warm en koud roken.

Koud roken gaat geleidelijk en kan uren duren. Bij dit proces gaat het er met name om dat het voedsel wordt geconserveerd. Koud roken betekent niet per definitie dat het voedsel ook gegaard wordt. De temperatuur van koud roken ligt onder de 25 graden.
Warm roken is meestal bedoeld om voedsel naast een specifieke rooksmaak te geven, ook meteen te garen.

Tegenwoordig kun je voor niet al te veel geld een rookpan aanschaffen en daarmee zélf aan de slag gaan! Gekochte gerookte producten bevatten vaak érg veel zout omdat ze eerst gepekeld zijn... Volgende maand meer over pekelen...

1 opmerking: