03 april 2015

Tel je nog?

Regelmatig krijg ik de vraag of ik bij de recepten de hoeveelheid koolhydraten of eiwitten per portie wil vermelden. Tot nog toe heb ik hierop altijd afwijzend gereageerd. De reden hiervan zal ik jullie uitleggen.

Vroeger - toen ik altijd bezig was met lijnen en afvallen, was ik een soort wandelende voedingstabel. Van heel veel producten wist ik uit mijn hoofd hoeveel vet, natrium en  calorieën erin zaten Eigenlijk was ik onbewust altijd aan het (op)tellen. Zinloos, zo bleek achteraf! Het heeft me nooit geholpen om goed met voeding om te kunnen gaan. Ik had altijd honger terwijl ik me goed aan 'de regels' hield...

Sinds ik koolhydraatbeperkt ben gaan eten, stopte ik ook met tellen. Bij GOK (Grip Op Koolhydraten) is tellen ook niet nodig. Twee maaltijden bevatten producten van de groene lijsten met nauwelijks koolhydraten (zie het basisboek Opgewicht) en één maaltijd bevat meer koolhydraten. De hoeveelheid (in grammen) hoeft niet geteld te worden, als de maaltijd maar in balans is. Sinds ik GOK ben ik dus definitief gestopt met tellen.
Wat ik wél doe is het lezen van etiketten omdat ik wil weten wat er in het product zit. Zitten er zoetstoffen of andere toevoegingen in die ik niet wil eten? In dat geval koop ik het niet.
Weten wat je eet is iets heel anders dan alles wegen, uitrekenen en optellen.

Persoonlijk denk ik ook dat het tellen (en wegen!) van je voedingsstoffen niet nodig is. Het zorgt er naar mijn mening juist veel eerder voor dat je obsessief met eten bezig bent! Ik heb het althans als een enorme bevrijding ervaren om niet meer te hoeven tellen.

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Tellen jullie calorieën, eiwitten of koolhydraten?

4 opmerkingen:

 1. Ik tel geen calorieën meer, had ook altijd honger, nu gelukkig niet meer. Voel me ook 100x fitter. Ben op het moment wel even aan het opschrijven wat ik nou allemaal eet. Ik eet gezond en best wel koolhydraat beperkt maar afvallen wil niet echt lukken, ben wel afgevallen maar het staat al een tijd stil, maar ik wil nog een hoop meer afvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'Best wel koolhydraatbeperkt' kan nog van alles zijn :-) Zelf beperk ik mijn koolhydraten tot 1 maaltijd per dag. Dat kan echt het verschil maken omdat je suikerspiegel dan over de hele dag stabieler blijft.
   Fijne pasen!

   Verwijderen
 2. Ja snap ik. Als ik paar weken GOK eet val ik nog niet af. Bijna niks eten lijkt me ook niet gezond ;). Vind het lastig, heb nu een afspraak staan bij een alternatief arts. Ze gaat kijken of ze iets kan vinden. Een voedselovergevoeligheid kan bijv. een oorzaak zijn of wat anders. Helaas lange wachttijd maar ben benieuwd.. Ook nog fijne Paasdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijna niets eten werkt zelfs averechts! Goed dat je hulp zoekt. Ik denk graag met je mee als het nodig mocht zijn!

   Verwijderen