Gastblog: Molenkoek

Vandaag weer een recept in de serie gastbloggers van de co-auteurs van het boek Natuurlijk samen koken. Deze keer is het een bijdrage
van Briggitte Stolk en Edo Kruijver.
Brigitte is yogadocente en via haar bedrijfje BRIDGE promoot zij gezonde voeding als onderdeel van de yogafilosofie. Haar vriend Edo Kruijver, alias Bakker Edo, bakt vlaaien en broden in een houtgestookte oven van het gezonde graan spelt. Samen ontwikkelen zij de gebaksrecepten voor in het boek waarin, niet verwonderlijk, vooral met speltgraan wordt gewerkt.



Brigitte schreef:
Voor het boek Natuurlijk samen koken werd ik uitgedaagd om alleen te bakken met
gezonde ingrediënten. Daar zijn een aantal mooie recepten uitgekomen zoals de spelt-
honing wafels die we in de winkel verkopen.

Het assortiment gezond gebak in de winkel wordt ook steeds groter. Wij vinden
inspiratie in recepten van mensen om ons heen. Een mooi voorbeeld hiervan is de
Molenkoek van Marga Wolthuis. In haar Baalsbruggermolen biedt zij de molenkoek graag aan. Op woensdag 2 september bak ik deze koek ter gelegenheid van de opening van de monumentenmaand in Kerkrade die plaatsvindt bij de Baalsbruggermolen. Het is een koek met een intense smaak en vol specerijen. Marga gebruikt bruine basterdsuiker in de koek. Zelf heb ik de suiker door honing vervangen. Voor een lactosevrije variant kun je de melk door speltdrank vervangen.

Ingrediënten:
200 gram speltbloem
200 gram speltvolkorenmeel
1 zakje bakpoeder (16 gram)
2 ruime theelepels kaneel
1 ruime theelepel koekkruiden
1 ruime theelepel gemberpoeder
½ liter melk
200 gram honing

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een bakvorm, bijvoorbeeld een tulband, in. Meng alle droge ingrediënten. Voeg de melk en honing toe en meng goed. Vul de vorm met het mengsel en bak ca 1 uur op 170 graden.

Reacties

  1. Leuk recept! Ik ben erg benieuwd naar het boek, heb al leuke recepten voorbij zien komen.

    Groetjes Anita


    BeantwoordenVerwijderen
  2. kan ik de melk vervangen voor sinaasappelsap ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, dat zou ik niet doen, de koek wordt dan aanzienlijk zoeter. Je zou dan een deel honing weg moeten laten. Je kunt wel amandelmelk proberen te gebruiken.
      Het recept is niet van mijzelf trouwens, het was een gastblog ;-)

      Verwijderen

Een reactie posten