Gastblog: "Rauwe" koekjes met noten en havermout

Vandaag is de gastblog verzorgd door Naomi de Jong.
Naomi combineert op haar site haar grootste passies: gezond koken en fotograferen. Als diëtist ervaart ze al 20 jaar hoe mensen zich fitter en gelukkiger voelen door stap voor stap hun voeding en leefstijl te veranderen, en door beter naar hun lichaam te luisteren. Op de site plaatst ze  recepten van gezonde en lekkere gerechten die eenvoudig te maken zijn. Bovendien vallen de resultaten makkelijk in de smaak van iedereen die van lekker eten houdt. Volgens Naomi hoeft puur en lekker koken echt niet moeilijk te zijn!
foodsandphotos.nl



Naomi schrijft:
Deze koekjes zijn dé koekjes voor jou. Zeker als je van de smaak van deeg houdt, maar zonder schuldgevoelens en buikpijn ervan wilt genieten. Zonder bakken en zonder gedoe…
Er zitten geen eieren, bloem en boter in. Ze zijn met Agavesiroop of honing gezoet. Met gewone suiker lukken ze toch niet. Deze rauwe koekjes zijn gezond dankzij de pure, ongebrande noten, de havermout en de cranberry’s (of…chocola). Bomvol met vitaminen en essentiële vetten, maar ook rijk aan voedingsvezels. Heb ik al gezegd hoe eenvoudig zijn ze om te maken??
Je hoeft ze niet te koken of te bakken, maar laat ze in de diepvries hard worden. Verder kan je creatief zijn met het resultaat: je mag de koekjes gewoon in vierkantjes snijden of met de handen rollen. Rol ze bijvoorbeeld door sesamzaadjes, gemalen kokos of…chocola.

Ingrediënten (voor ongeveer 30 koekjes):
200 gr amandelen/hazelnoten/cashewnoten
60 gr havermoutvlokken
3 el Agavesiroop/honing/maple syrup, geen suiker (met deze krijg je geen goed “deeg”)
50 gr cranberry’s/rozijnen/pure chocolade stukjes
1 tl Chiazaad
¼ tl  zout (belangrijk om de zoete smaak te benadrukken)
optioneel voor een sterkere “deegsmaak”: 1tl vanille extract
optioneel: nog 1 el zachte kokosolie/roomboter/sesampasta voor nog malsere koekjes

Bereiding:
Doe de noten (zonder vliesjes anders krijgen de koekjes een onsympathieke bruine kleur) en de havermout in de keukenmachine. Let op dat je de juiste hoeveelheden er in doet.

Zet het apparaat aan en laat het op hoge snelheid twee minuten werken. Je mag het af en toe stoppen alleen om de kom “schoon te maken” met een spatel. Je krijgt hele kleine kruimels, nog geen “deeg”. Verder mixen heeft geen zin.  Voeg dan de siroop of de honing toe en vervolgens zout. Mix nog 30-45 sec totdat het als deeg er uit begint te zien. Niet langer. Voeg dan de toevoegingen zoals in dit geval de cranberry’s en de Chiazaadjes en meng nog even door elkaar, met een vork of met de handen. Haal het “deeg” uit de kom en gebruik 2 vellen bakpapier of plastic folie om het plat of er balletjes van te maken.
 Zet zo in de diepvries voor minimaal één uur. Dan kan je het snijden in blokjes/reepjes.

 Haal het stuk uit de diepvries en snij het met een goed mes of met een pizzames (de randjes worden wel dan minder fijn) zoals jij wilt.
Zet terug in de diepvries en haal 10-15 minuten voor het serveren uit de diepvries. Het wordt koud geserveerd en kan zelfs in ijs worden gemixt.
Bekijk hier hoe ik de koekjes maak!

Reacties