05 oktober 2015

Kooktermen - Spatdeksel

Deze deksel is net een tikkeltje anders dan gewone deksels, die normaliter de hele pan afsluiten.
Spatdeksels bevatten fijne gaatjes die de hete damp (en dus het vocht!) wel doorlaten, maar de spetters van olie of boter níet.
Ideaal dus wanneer je net als ik niet in margarine wilt bakken en braden, maar in olijfolie of roomboter. Het nadeel van deze natuurlijke vetten is namelijk dat ze wat meer spatten.
Dit omdat alle chemische toevoegingen (en smaakstoffen) ontbreken. En dat heeft toch echt mijn voorkeur! Deze deksel biedt dan uitkomst.

Spatdeksels (ook wel anti-spatdeksel genoemd) zijn in veel soorten en maten verkrijgbaar, van goedkoop tot behoorlijk duur.
Kijk uit dat goedkoop geen duurkoop wordt. Erg dunne spatdeksels trekken snel krom, waardoor het vet er onderuit spat...

Meer kooktermen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen