Marian schrijft:
Als ik de medische literatuur in duik om te zien hoe
diabetes type 2 kan worden verminderd, dan kom ik al snel bij de vezels.
Voeding rijk aan vezels is veel beter in staat om diabetes type 2 te voorkomen en zelfs te verminderen, dan voeding
met minder vezels.
Dat klinkt veelbelovend. De truc is wel, dat je de meest
smakelijke vezels moet zien te vinden. Want een pot vol tarwezemelen, daar word
ik niet enthousiast van. Daarom ga ik jullie verleiden tot lekkere, vezelrijke
gerechten.
De topper onder de vezels is de peulvrucht. Van bruine boon
tot doperwtje, ze zijn gemiddeld 3x rijker aan vezels dan bruin brood. Dus leef
je uit met erwtensoep, chili con carne of humus, bijvoorbeeld in de gevulde eieren. Je ziet aan de recepten dat je dat ook
als lunch kunt gebruiken, je hoeft de peulvruchten niet te bewaren tot aan de
warme maaltijd.
Een onverwachte tip komt uit de hoek van kruiden en
specerijen, die zijn ook vezelrijk. Denk daarbij aan gedroogde peterselie, kaneel
en paprikapoeder. Maak je eten op smaak met verse of gedroogde kruiden en je
krijgt de vezels er gratis bij. Als ik even spiek bij Martine dan zie ik
lekkere mengsels voor gehaktkruiden, gyroskruiden en nasikruiden.
Als laatste vezelrijke groep wil ik de kolen noemen en die
groep is groter dan je denkt. In de winter eet je lekker boerenkool, spruitjes
en rode kool met een appeltje, in de zomer koolrabi, rucola en raapstelen.
Voldoende variatie en ruim keus in kleurtjes.
Als afsluiting nog een tip over genieten. In de praktijk zie
ik mensen die genieten van het experimenteren in de keuken, sneller afvallen
dan de mensen die kijken naar een lijstje wat ze wel/niet mogen eten. Bovendien
blijkt het dat mensen die experimenteren met recepten, meer groenten en daarom
meer vezels eten. Hoe mooi kan het leven zijn? Lekker genieten is lekker gezond
worden!
Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan de website van Diabetesvrij leven!
Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan de website van Diabetesvrij leven!
Reacties
Een reactie posten