29 april 2016

Koolhydraatarme pizzabodem met psylliumvezels

Vorige week was er op de televisie zowaar aandacht voor de pizza met minder koolhydraten; de bloemkoolpizza! Voor veel mensen een ongelooflijke combinatie. Een pizzabodem van bloemkool? Dat kan toch nooit lekker zijn?
Tsja, zelf ben ik al gewend aan bloemkoolrijst, rijst van witte kool en brood van bloemkool, dus waarom geen pizzabodem. Maar toch trekt de bloemkoolpizza me eerlijk gezegd niet echt...
Ik besloot iets heel anders te proberen: een pizzabodem van psylliumvezels! Het gebruik van deze gezonde vezels in de vezelkoeken bevalt me enorm goed maar ik zou graag wat meer variatie willen. Vandaar dus mijn keuze voor deze psyllium-pizzabodem!

Pizzabakvorm
Ingrediënten voor 4 grote punten:

voor de bodem:
50 gram psylliumvezels/colonclean
80 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
3 eieren
25 gram tomatenpuree
zout
peper
½ tl gedroogde Italiaanse kruiden

Voor de saus:
50 gram tomatenpuree
60 gram water
2 sjalotjes
1 teen knoflook
zout
peper
½ tl gedroogde Italiaanse kruiden

Bereiding:
Breek de eieren boven een kom en klop ze los. Voeg nu de zachte roomboter en de overige ingrediënten toe en mix alles kort met een mixer door elkaar tot een gladde substantie.
Verdeel het deeg over een grote ronde bakvorm die je met bakpapier hebt bekleed. Gebruik hiervoor een vochtige bolle kant van een lepel. Strijk het deeg zo glad mogelijk.

Bak de bodem 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Maak ondertussen de saus. Roer het water door de tomatenpuree. Snipper de ui en de sjalot en schep deze door de saus. Maak de saus op smaak met het peper, zout en de Italiaanse kruiden.
Verdeel de saus op de (licht afgekoelde) gebakken pizzabodem.

Beleg de pizza nu met een topping naar keuze. Voor de pizza op de foto's gebruikte ik ham, salami, courgette en wat geraspte kaas.
Bak de belegde pizza nogmaals 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.



11 opmerkingen:

  1. Vandaag gemaakt, het was verrukkelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons staat de pizza vanavond op het menu. De bodem ligt nu in de oven. Ik heb wat knoflookpoeder door het "deeg" geroerd. Keuken ruikt al heerlijk.
    Nu nog even bedenken wat de topping gaat worden.
    Laat je wel weten hoe het heeft gesmaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me heerlijk! Maar hoeveel koolhydraten zitten hierin?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Dat weet ik niet, ik tel namelijk geen koolhydraten.
      Hier leg ik uit waarom niet: http://dekeukenvanmartine.blogspot.nl/2015/04/pas-op-je-tellen.html

      Verwijderen
  4. tomatenpuree ong 12 en courgette 2 ? Ik leef nu KHloos en de Eettabel ligt onder handbereik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Koolhydraatloos eten is niet mogelijk en zou ook echt niet gezond zijn. In groenten zitten koolhydraten en die kun je beter niet laten staan.
      Op internet kun je van alle ingrediënten de hoeveelheid koolhydraten vinden.
      Je zou het beleg nog aan kunnen passen of de saus verdunnen om minder koolhydraten in de pizza te krijgen.

      Verwijderen
  5. Gisteren gemaakt. De heerlijkste koolhydraatarme pizza die we tot nu toe hebben gegeten. Dank je wel Martine. Mijn man en ik weten het zeker: Voor ons geen andere meer....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Zo is pizza eten nóg meer een feestje geworden!

      Verwijderen
  6. Ik wil hem graag gaan maken zou ik de bodem vandaag kunnen maken en dan morgen de topping erop en afbakken?

    BeantwoordenVerwijderen