21 mei 2016

Uit eten: wat kies jij?

Lunch bij Grand Café de Wijnberg in Bolsward
Toen ik vroeger een zoutarm dieet volgde, was 'uit eten gaan' niet altijd alleen maar leuk. In veel restaurants was de zoutarme keuze namelijk zeer beperkt. Daarbij had de bediening soms geen flauw idee wélke gerechten weinig of veel zout bevatten. Zo werd me ooit als voorgerecht 'rauwe ham met meloen' aangeraden, omdat hier geen zout bij werd gedaan. De serveerster had duidelijk geen warenkennis.

Sinds ik koolhydraatbeperkt eet, is het uit eten gaan gelukkig wél alleen maar leuk! Toch valt het me op dat veel restaurants helemaal niet inspelen op de koolhydraatbewuste klant.

Vaak zie ik op de menukaart wel staan dat je een dieet kunt doorgeven. Maar een koolhydraatarme maaltijd valt dan niet onder de bij hen bekende diëten.
Zeer betaalbare vissalade bij Grand Café Alleman
in Harderwijk (zonder brood natuurlijk...)

Veel lunchkaarten bevatten voornamelijk gerechten met brood. Vaak zijn er wel - dure - salades verkrijgbaar, maar ook deze worden meestal geserveerd met brood.
Omdat ik bij één maaltijd per dag wél koolhydraten eet, houd ik in een restaurant dus meestal mijn zo genoemde 'koolhydratenuur'. Bij een diner is dit ook vrij makkelijk. Maar mijn lunch eet ik graag koolhydraatarm, en dat is een stuk lastiger...

Wat bestellen jullie in een restaurant wanneer je koolhydraatarm wilt eten (voor een redelijke prijs)? Kennen jullie wél restaurants waar rekening wordt gehouden met de koolhydraatbewuste klant?
Of zitten jullie net als ik regelmatig aan de porties kaas en worst?


15 opmerkingen:

 1. Broodje gezond , ( zonder brood )
  Carpatio salade
  Portie saté zonder saus en veel rauwkost ,
  Maar meestal maak ik er mijn uurtje van
  ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het uurtje ervan maken zorgt dat je toch de meeste keuze hebt, dat vind ik ook. Maar soms jammer bij de lunch...

   Verwijderen
 2. Idd salades. Alhoewel ik daar vaak van baal omdat ze idd a) erg duur zijn en b) ik het zelf vaak beter kan ;)
  Soepje kan ook, maar dan moet het wel een lekkere gevulde soep zijn, anders val ik na een uurtje weer om.
  Een omelet neem ik ook wel eens, daar ben ik dól op :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na alle reacties hier en op facebook denk ik dat ik inderdaad vaker voor eieren ga kiezen. Dan maar zonder brood en vragen om rauwkost. Ik hoor veel terug dat je gewoon moet vragen, vragen, vragen... :D

   Verwijderen
 3. Ik vraag ipv de genoemde pasta, patat, aardappeltjes of brood om een extra portie groenten of een rauwkost. Meestal geen probleem. Soms reageert eerder de groep met wie je uit eten bent er raar op en noemt je obsessief of apart. Het is niet altijd uit te leggem waarom je dit doet (ik hoef nml niet af te vallen, maar voel me veel beter en gezonder wanneer ik kha eet en daartegenover juist meer groenten/eiwit/goede vetten tot me neem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annemieke,
   Jouw verhaal is herkenbaar hoor. 'Je hoeft nu toch niet meer af te vallen'!
   Nee, dat hoeft niet, maar ik ga toch echt geen hele pizza opeten hoor! Ik kies graag gezond, gewoon omdat mijn hele lijf dat lekkerder vindt!

   Verwijderen
  2. Ik zeg altijd dat juist omdat ik op dit gewicht ik wil blijven zo eet.

   Verwijderen
 4. Ik kan b.v. niet tegen tarwe. We gaan naar een Toekan en dan bestel ik probleemloos glutenvrij. Je betaald niet extra. Ook weet ik dat glutenvrij, suikervrij, zoutloos, de gast vraagt en wij geven. Zonder probleem. 20 juli gaan we voor drie dagen ook naar zo'n hotel. En mijn bord met alleen groenten en vlees zal een plaatje zijn. Onze dochter heeft er tig jaren geleden een paar jaar gewerkt en kent de regels van die hotelketen. Zorg dat de klant tevreden is, dan komen ze terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt goed. Het valt mij ook op dat bij dit keten veel meer kan dan in sommige andere restaurants. En een goede service betekent inderdaad dat je teruggaat. Voor ons ook een reden om bewust te kiezen waar we naar toe gaan in de vakantie.
   Veel plezier gewenst!

   Verwijderen
 5. Ik kijk in de eerste plaats of er iets is waar ik niet allergisch voor ben. Het rare is dat ik na 'uit eten' toch meestal misselijk ben. Daarom neem ik heel weinig en eet langzaam zodat het niet opvalt. Ik eet bijna nooit vlees in een restaurant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer eigenlijk hè? Het zou een leuk uitje moeten zijn en je moet met zoveel rekening houden...

   Verwijderen
 6. Wij zijn vorige een weekend weg geweest naar Brabant. We hebben in een prachtig hotel overnacht. We wilden eigenlijk uit eten gaan maar je kon zo heerlijk eten in het restaurant dat we gewoon in het hotel hebben gegeten.
  We hebben een heerlijke Salade op en een heerlijk stuk entrecote.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt inderdaad érg goed! Ik krijg er trek van én zin in vakantie! Fijn dat jullie genoten hebben.

   Verwijderen
 7. ziet er lekker uit. als je in de buurt van Breda ben kom is bij Restaurant de Borgh eten.heerlijk eten voor een betaalbare prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tip ga ik zeker onthouden! Ik neem aan dat dat ook koolhydraatarm kan?

   Verwijderen