Teflon pannen, giftige pannen?

De anti-aanbakpan is natuurlijk erg gemakkelijk in gebruik: een beetje olie in de pan en bakken! Maar lang niet iedereen is bekend met de nádelen van deze anti-aanbakpannen. Zolang het product niet aankoekt zijn we tevreden, maar….Waar koken we nu eigenlijk in?

Wat is Teflon nu eigenlijk?
Veel pannen bevatten een anti-aanbaklaag, deze laag wordt in de volksmond ook wel Teflon genoemd. DuPont heeft de term ‘Teflon’ uitgevonden, het is eigenlijk niets anders dan een eenvoudiger naam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen).

Het is bekend dat door het ontstaan van giftige dampen bij gebruik van een anti-aanbakpan, diverse vogels zijn gedood. Teflon mag namelijk niet té heet worden, en dat gebeurt regelmatig tóch.
Je wilt nu eenmaal sommige stukken vlees dichtschroeien, en dan moet de pan gloeiendheet zijn.



PTFE
Teflon is dus eigenlijk een merknaam voor PTFE. PFTE is op zichzelf staand niet giftig, maar zodra de temperatuur boven de 260 graden komt gaat de kwaliteit achteruit. Teflon heeft een smeltpunt van 327 graden en je kunt het vergelijken met een soort plastic. Tijdens het bakken zal de temperatuur van de pan snel oplopen naar 300 graden, zodat de pan eigenlijk te heet wordt waardoor schadelijke gassen vrijkomen.

PFOA
Een andere stof die voorkomt in Teflon is PFOA (perfluoroctaanzuur). Sporen van deze stof kunnen mogelijk in het eten terecht komen. Dit kan gebeuren doordat veel mensen met keukengereedschap van ijzer werken, waardoor stukjes Teflon los kunnen laten.
De effecten van PFOA op lange termijn zijn bij mensen nog niet uitgebreid onderzocht, maar het zou mogelijk schade kunnen aanbrengen aan het spijsverteringsstelsel, de lever en de schildklier. Aangezien gebleken is dat PFOA bij proefdieren kankerverwekkend is, kan dit ook niet worden uitgesloten bij mensen.

In welke pannen zit Teflon?
Bijna alle anti-aanbakpannen bevatten Teflon. De bekende merken zijn: Tefal, HEMA-pannen, Blokker-pannen, en een deel van de bekende BK-pannen.
Let op: Teflon zit niet alleen in pannen, maar ook in bijvoorbeeld taart- en cakevormen, een tosti-ijzer of in een gourmetstel. Pas dus goed op dat je deze apparaten niet oververhit.
Teflon pannen blijven dus nog een risico voor de gezondheid.

Samengevat: Waarom geen pannen met Teflon gebruiken?
Aan de hand van bovenstaande informatie kan wel geconcludeerd worden dat Teflon-pannen eigenlijk de deur uit zouden moeten. Teflon zelf is niet giftig, maar de stof PFOA kan bij oververhitting gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Alternatieven
Er zijn gelukkig meerdere prima alternatieven voor de anti-aanbakpan, denk aan de roestvrijstalen pan, de emaillen pan, gietijzeren pan of de keramische pan. Kitchen&More heeft momenteel diverse keramische pannensets in de aanbieding. Deze keramische pannen kunnen worden verhit tot 450 graden zonder dat de keramische laag loslaat of dat er giftige dampen vrijkomen. De keramische laag is ook erg glad, waardoor koken met olie of boter niet nodig is. De pannen zijn daardoor makkelijk schoon te maken! Ook bij keramische pannen is het aan te raden om geen metalen spatels te gebruiken aangezien dit de keramische laag beschadigt. Was deze pannen met de hand af.
Prachtige roestvrijstalen pannen zijn te koop bij Borden&zo. Deze roestvrijstalen pannen bieden dezelfde voordelen als de keramische pannen, en daarbij zijn ze ook nog eens heel mooi om te zien!

Weet je nog iets dat ik niet weet of niet heb genoemd? Neem dan contact op met info@kitchenandmore.nl.

Bron: Kitchen&More

Reacties