04 november 2016

Koolhydraatarme (en glutenvrije) amandel-kokos-boterkoek

Sommige gerechten maak je een lange tijd niet, en dan ineens een paar keer achter elkaar. Herkennen jullie dat? Hier is het de week van de boterkoek...
Vandaag ben ik jarig en dan vind ik het leuk om iets dat zelfgemaakt is bij de koffie te serveren. Vanwege de drukte maak ik dat dan van te voren en vries ik het in.
Ik besloot een volkoren-spelt-speculaasboterkoek te maken en te ervaren of dit lekker zou zijn.
Hoewel ik niet helemaal tevreden was over het recept, rook het heerlijk in huis! Manlief had de boterkoek in no-time weggewerkt. En tsja, het mag dan spelt zijn en rietsuiker dit soort 'gezonde lekkernijen' staat niet op mijn dagmenu, zelfs niet met mijn eigen verjaardag! Natuurlijk mág het best een keertje, maar ik doe het gewoon liever niet. En vaak wordt er op zo'n dag toch al wat meer gegeten ;-)


Maar die geur... Toch maar aan de slag dus met een koolhydraatarme variant. En die rook zo mogelijk nóg lekkerder! Jullie begrijpen dus wel wat ik vandaag bij de koffie eet!

Het is wel duidelijk waar ik al mijn ingrediënten bestel, namelijk bij mijn favoriete webshop: Body&Fitshop!

Ingrediënten:
2 eieren
100 gram amandelmeel
40 gram kokosmeel
60 gram kokosrasp
200 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram No Sugar of rode Sukrin
2 el water

Bereiding:
Breek één ei boven een klein kommetje en roer het los.
Breek het andere ei boven een grote kom en voeg de helft van het andere ei toe. Doe nu
het amandelmeel, kokosmeel, geraspte kokos, No Sugar, het water en de boter erbij. Mix met een mixer met deeghaken de ingrediënten tot een deeg.
Schep het deeg in een ingevette boterkoekvorm en druk het plat. Gebruik de achterkant van een vochtige lepel om het deeg glad te maken. Bestrijk de koek met de rest van het ei. Trek met een vork een patroon in de bovenkant van de boterkoek als je dat leuk vindt...

Bak de boterkoek 35 minuten in een voorverwarmde oven van 170 °C graden tot hij mooi goudbruin is. Laat hem in de vorm afkoelen en haal hem pas daarna eruit. Bewaar de boterkoek in de koelkast en haal hem er een half uur voordat je hem serveert weer uit.

7 opmerkingen:

  1. ziet er goed uit. welke suiker vervangsoorten kan je zoal gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Zelf gebruik ik óf Stevia óf Erythritol, soms in combinatie. Bij de ingrediënten vind je de links naar de producten die ik gebruik in dit recept. Chemische zoetstoffen gebruik ik liever niet, daarvan raakt je bloedsuikerspiegel van slag!

      Verwijderen
  2. Ik heb een vraagje, heb net de boterkoek gemaakt zoals beschreven maar hij was gort droog..... echt niet te eten. Ik snap er helemaal niets van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, daar snap ik ook niets van. Ik heb hem meerdere keren volgens dit recept gemaakt en hij is altijd heerlijk van smaak. Weet je zeker dat je alle ingrediënten goed hebt afgewogen? Heb je helemaal niets veranderd aan het recept?

      Verwijderen
  3. hoeveel punten snij je hieruit? en hoe groot zijn deze ongeveer...bij 20 punten zou het net rond de 2,5gr kh uitkomen heb ik uitgerekend..maar heb ik dan een stukje van 1x1 cmcm? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb uitgerekend totaal 58,4gr kh..dus bij 20 stukjes wordt het net ietsje meer dan 2,5 gr kh per portie en zou het bij een kopje thee kunnen. Schat je in dat het dan nog een redelijk stukje is..of wordt het 1x1 cm? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerlijk gezegd tel ik nooit koolhydraten Trudie. Bij Grip op koolhydraten werken we met een lijst met groene producten, en deze mogen in principe vrij gebruikt worden. Natuurlijk is het wel zo dat je niet moet eten als je geen trek hebt... Ik neem dus soms een puntje bij de koffie als ontbijt, of tussendoor wanneer ik trek heb. Wanneer je hem in een vierkante vorm zou maken haal je er met gemak 16 stukjes uit.

      Verwijderen