06 februari 2017

Kooktermen: Geklaarde boter (ghee)

Geklaarde boter is roomboter waarvan de eiwitten, zouten en het water zijn gescheiden van het vet.
Het vet dat overblijft noemen we geklaarde boter. Deze boter heeft een hoger kookpunt dan gewone roomboter en verbrandt daardoor minder snel. Ook kan deze boter gebruikt worden door mensen met een lactose-intolerantie en is hij langer houdbaar.

Geklaarde boter wordt ook wel ghee (ghi) genoemd. Ghee komt oorspronkelijk uit de Indiase keuken en in India en het Midden Oosten word deze boter dan ook heel veel gebruikt.

Je kunt geklaarde boter zelf maken maar ook hier in Nederland is het tegenwoordig kant-en-klaar te koop.

Zelf maken:
Doe een pakje roomboter in in stukken gesneden in een steelpannetje en smelt deze heel langzaam. De boter mag in geen geval bruin kleuren of te heet worden, alleen smelten en vloeibaar worden.
Naar verloop van tijd vormt zich bovenin een wit schuimlaagje. Verwijder dit schuim regelmatig met een klein zeefje of een lepel. Heb je de witte deeltjes juist onderin de pan? Giet de boter dan voorzichtig in een ander schaaltje en zorg dat het eiwit onderin blijft. Bewaar de geklaarde boter in een goed afgesloten pot.

Wil je een meer uitgebreide beschrijving? Google dan eens op 'zelf ghee maken'!

MEER KOOKTERMEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten