25 februari 2017

Lijnzaadkoek als vezelrijke lunch

Lijnzaadkoek
Heb je geen groenten in huis maar wil je toch graag vezelrijk eten? Maak dan eens deze heerlijke lijnzaadkoek! Naturel al smakelijk, maar nóg lekkerder met wat extra ingrediënten.

Door het mixen wordt heel lijnzaad vanzelf gebroken. Je kunt ook gebroken lijnzaad gebruiken. Pas wel op dat dit niet te lang in een geopende verpakking heeft gezeten, dan wordt het muf!

Ingrediënten voor een lijnzaadkoek voor 2 personen:

4 eieren
Ik gebruikte deze bakvorm
40 gram lijnzaad
75 gram (kruiden)roomkaas
1/2 tl bakpoeder
2 el eiwitpoeder
peper en zout

Optioneel:
Voor de garnering:
50 gram snoeptomaten
75 gram camembert

Lijnzaadkoek

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Mix met een staafmixer het lijnzaad, de roomkaas, het bakpoeder, het eiwitpoeder en de eieren tot een glad beslag. Roer er royaal peper en zout doorheen. Wanneer je kruidenroomkaas gebruikt kun je minder peper en zout gebruiken.
Vet een vierkante brownie-bakvorm goed in en leg op de bodem een stukje op maat geknipt bakpapier. Giet het beslag in de bakvorm. Bak de lijnzaadkoek in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.

Wanneer je de lijnzaadkoek nóg smakelijker wilt maken, kun je er, voordat je hem bakt, geraspte kaas overheen strooien of blokjes ham toevoegen aan het beslag. Beide kan natuurlijk ook.
Heb je nog wél een klein restje fijngesneden groenten? Bak die dan ook mee. Creëer zo je eigen favoriet!
Ik gebruikte voor de lijnzaadkoek op de foto snoeptomaatjes en camembert, en rekende daarvoor 5 minuten extra baktijd.

Welke ingrediënten zou jij willen toevoegen?

4 opmerkingen:

  1. Kun je ook eiwitpoeder met vanille smaak gebruiken? Of is een natuurlijke smaak beter? #dtv
    Grt AlettA

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou ik niet doen. Vaak zijn deze smaakjes gemaakt van chemische zoetstoffen. Ik zou liever de gewone naturel variant kiezen en kruiden apart toevoegen.

      Verwijderen
  2. Waaeom eiwitpoeder? Kan het ook zonder?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het eiwitpoeder zorgt ervoor dat het wat meer koek wordt en wat minder omelet. Je kunt het ook weglaten.

      Verwijderen