24 maart 2017

Zelfgemaakte gehaktstaven uit de airfryer

Voor Euronics Barneveld bedacht ik een aantal recepten voor de airfryer. Ik gebruikte de Montana Master Fryer XL. 

Gehaktstaven gebakken in de aifryer

Kant-en-klaar gekochte snacks bevatten naast slechte vetten meestal ook smaakversterkers en flink wat zetmeel. Bij een doorsnee snackbar is het lastig om een koolhydraatarme snack te bestellen. Ook bij zogenaamde 'huisgemaakte' producten is het vaak de vraag wat er allemaal inzit...
Het leek me dus leuk om een snack te bedenken die wél gewoon gezond is en die je zonder schuldgevoel kunt eten. En het is gelukt!


Ingrediënten voor 3 gehaktstaven:

300 gram rundergehakt
1 ei
10 gram kokosmeel
1½ tl gehaktkruiden
1 tl sojasaus
1/2 tl tabasco
1/2 tl knoflookpoeder
1 el ketchup (liefst zonder suiker)
flinke snuf zout

Bereiding:

Gehaktstaven gebakken in de aifryerMeng alle ingrediënten in een kom tot een stevig geheel. Maak er nu drie 'staven' van. Houd de lengte aan van een frikadel, de gehaktstaven worden namelijk korter tijdens het bakken. Druk het gehakt stevig aan!

Bak de gehaktstaven het liefst op een rekje in de aifryer, zodat ze niet aan de bodem vastplakken. Een stukje bakpapier eronder kan ook, maar de werking van de ronddraaiende hete lucht wordt dan iets minder sterk.
Bak ze in 15 minuten op 180 °C rondom gaar en bruin. Wanneer de gehaktstaven op de bodem van de mand liggen en niet op een rekje, moet je ze halverwege even omdraaien.
Serveer bij de gehaktstaven een bijpassend sausje, zoals mayonaise of mosterd.

Wil je de gehaktstaven invriezen en later opeten? Bak ze dan 10 minuten en haal ze voorzichtig uit de aifryer en laat ze afkoelen. Bewaar ze in een luchtdichte diepvriesdoos en bak ze vanuit de vriezer in bevroren toestand nogmaals 8-10 minuten op 180 °C.

Natuurlijk kun je deze gehaktstaven ook in een beetje olie in de pan bakken.



2 opmerkingen:

  1. Vanavond geprobeerd en viel erg in de smaak; een "blijvertje". Je bloemkoolnasi pas ook gemaakt, heerlijk! Ik kom regelmatig op je blog ff langs en je recepten vallen (bijna) altijd in de smaak! Super bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te horen Truus. Alles lekker vinden hoeft niet hoor, voor elk wat wils nietwaar?

    BeantwoordenVerwijderen