05 mei 2017

Broccolitaart met ham en boerenkaas

Koolhydraatarme broccolitaart met ham en kaasWellicht heb jij ook het reclamefilmpje gezien waarin werd uitgelegd wat boerenkaas nu eigenlijk is. Niet elke kaas mag namelijk zomaar boerenkaas worden genoemd!
Boerenkaas is door de Europese Unie beschermd als 'Gegarandeerde traditionele specialiteit'. Alleen Nederlandse kaas die volgens traditionele en gecontroleerde bereidingswijze op de boerderij bereid is (met rauwe melk!), mag als boerenkaas worden verkocht. Dus wanneer er boerenkaas op de kaas staat, móét het die gegarandeerde specialiteit zijn!

De boerenkaas die ik in dit recept gebruik, komt van www.delekkerstekaas.nl en is van zeer goede kwaliteit. De broccolitaart is namelijk beter van smaak wanneer je goede kaas gebruikt. Hoe lekkerder de kaas, hoe lekkerder de taart!

Wanneer je geraspte kaas gebruikt in een recept, kun je deze het beste zélf raspen. Bij kant-en-klaar zakjes geraspte kaas wordt er vaak wat meel toegevoegd, om te voorkomen dat de kaas gaat plakken.



Ingrediënten:

Voor het bakken, zonder de geraspte kaas...
400 gram broccoliroosjes
4 eieren
200 gram crème fraîche
2 tenen knoflook
1 sjalot
1 tl bieslook
1 tl basilicum
1 tl lavas (maggiplant)
1 tl salie
1/4 tl zout
1/4 tl witte peper
150 gram hamblokjes
100 gram boeren belegen kaas in kleine blokjes
50 gram grof geraspte jong belegen kaas (Boeren Stolwijker)

Bereiding:

Koolhydraatarme broccolitaart met ham en kaasKook of stoom de broccoliroosjes beetgaar en laat ze wat afkoelen en uitlekken. Snipper de knoflook en sjalot.
Breek de eieren boven een grote kom en roer met een garde de creme fraiche erdoor. Voeg de kruiden en het peper en zout toe, samen met de gesnipperde sjalot en knoflook.
Snijd de kaas in blokjes die ongeveer even groot zijn als je hamblokjes en voeg ze beide toe aan het eimengsel. Roer opnieuw goed door. Schep nu de broccolir erdoor en zorg dat alle roosjes goed met het eimengsel zijn bedekt. Schep alles nu in een ingevette ovenschaal. Strooi als laatste de geraspte kaas erover.
Bak de taart 30-35 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C.




Ben jij net zo dop op kaas als ik? Neem dan eens een kijkje op www.delekkerstekaas.nl. Naast vele soorten (boeren)kaas verkopen ze ook leuke kleine kaasjes, kaasboeken en kaastools. Leuk voor Moederdag!

3 opmerkingen:

  1. Die ziet er heerlijk uit. Het water loopt mij in de mond...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van Diana kreeg ik net de vraag voor hoeveel personen deze taart is als je hem eet tijdens het koolhydratenuur van GOK, en wat je er nog bij moet eten om een compleet 'uurtje' te hebben. Helaas klikte ik op 'verwijderen' in plaats van 'publiceren', waardoor haar reactie niet werd geplaatst. Sorry Diana!

    Het antwoord heb ik wel: Voor een 'normale' eter is een kwart taart voldoende in het koolhydratenuur. De kwarten overige koolhydraten en fruit zijn nog onbenut, dus die moet je nog invullen. Dit kan door het toevoegen van bijvoorbeeld doperwten aan de taart zelf, maar je kunt er ook iets naast eten. Een gepofte aardappel of een bietensalade vooraf. Vergeet ook het fruit niet!

    BeantwoordenVerwijderen