13 maart 2018

Koolhydraatarme huzarensalade

De traditionele huzarensalade met aardappels als basis kennen jullie vast allemaal wel. In veel restaurants wordt bij de lunch nog zo'n bolletje salade als garnituur geserveerd. Vrijwel iedereen vindt het lekker. Maar ja, aardappels bevatten een flink aantal koolhydraten en dat maakt hem niet geschikt wanneer je koolhydraatarm wilt eten.
Deze alternatieve salade met bloemkool is dan dé uitkomst! Ik vind dit één van de lekkerste gerechten waarin bloemkool als vervanging wordt gebruikt. De smaak van bloemkool verdwijnt praktisch helemaal, en zelfs mensen die níet van bloemkool houden zitten deze salade in hun onwetendheid smakelijk weg te happen...
Ben je geen fan van de bloemkoolpizza of de bloemkoolnasi? Dan raad ik je aan dit recept tóch te proberen. Wellicht kan ik je mening veranderen!



Ingrediënten voor 1 grote salade:

600 gram bloemkoolroosjes (ongeveer 1 middelgrote bloemkool)
75 gram mayonaise
150 gram zure augurken
2 el augurkennat
75 gram zure zilveruitjes
40 gram kappertjes
5 gekookte eieren
1 blik corned beef
1 tl milde mosterd
2-3 tl kruidenzout
snuf paprikapoeder


Bereiding:

Maak de bloemkool schoon en weeg 600 gram bloemkoolroosjes af. Snijd ze in grove stukken en zet ze op het vuur met koud water en wat zout. Kook de roosjes - afhankelijk van de grootte - in 8 tot 10 minuten gaar. Laat ze in een vergiet goed uitlekken en afkoelen.
Doe de bloemkool in een grote kom en prak hem met een flinke vork fijn. (Je kunt eventueel een staafmixer gebruiken om de bloemkool te pureren, maar ik vind het lekker als er wat structuur overblijft.)
Pel de eieren en hak ze in kleine  stukjes. Snijd ook de augurken in kleine stukjes en halveer zo nodig de uitjes. Maak kleine blokjes van de corned beef. Doe alles bij de geprakte bloemkool in de kom en voeg ook de kappertjes toe.
Maak nu een dressing van de mayonaise, het augurkennat, de mosterd en het kruidenzout. Roer dit  goed door en meng het door de salade.

Schep de salade in een (oven)schaal en druk hem stevig aan. Laat hem nu goed afkoelen in de koelkast. Je kunt de salade later omkeren op een bord, zodat je een mooie vorm krijgt. Stuif nu een beetje paprikapoeder over de salade.
Garneer de salade vervolgens met naar keuze: vleeswaren (ik gebruikte runderrookvlees en rosbief), partjes gekookt ei, augurken, zilveruien of kappertjes. Ook plakjes komkommer en cherrytomaatjes passen er prima bij!


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

2 opmerkingen:

  1. Heerlijk, mag hier geen topping van Mayonaise over?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jawel hoor, lekker! Maar nu kun je op de foto beter zien wat er allemaal in zit 😊

      Verwijderen