24 mei 2018

Rabarbercompote



Het is weer volop tijd voor rabarber! Het grote voordeel van rabarber vind ik dat het op fruit lijkt, maar groente is!
Het is dus koolhydraatarm en kan in een koolhydraatarme maaltijd worden gegeten. Als toetje vind ik het lekker, bijvoorbeeld met wat Griekse yoghurt erdoor, maar ik verwerk het ook graag in andere producten. Op koolhydraatarme kwarktaart bijvoorbeeld. Je kunt er met behulp van wat agar agar ook jam mee maken.
Komende week staan in mijn keuken de 'rabarber-roomijsjes' op het programma, ik hoop dat ze lekker worden!

Ingrediënten:

1 kilo rabarber
1 el Steviala XXtra
1 el vanille-aroma
1 el citroensap
2 el water

Bereiding:

Snijd de uiteinden van de stelen en was ze goed. Snijd ze daarna in stukken van 2 cm.
Doe de stukjes daarna met aanhangend water over in een grote kookpan. Voeg nog 2 of 3 el water extra toe.
Breng het vocht met de rabarber aan de kook. Zet het vuur niet te hoog, dan bakt het aan. Als de rabarber heet wordt, gaat het vocht loslaten en dan kan het vuur wat hoger. Blijf goed roeren.
Voeg als de rabarber wat zachter is geworden de vanille-aroma, het citroensap en de suiker toe. Roer dit er goed door.
Ik vind het lekker als er nog wat stukjes rabarber overblijven, maar je kunt het ook helemaal tot moes koken.

Tip: Heb je echte vanillepeulen? Gebruik dan vooral de échte!




Cadeauwinkel

6 opmerkingen:

  1. Lijkt me lekker! Kan dit ook met Erythritol i.p.v. Steviala Xtra gezoet worden? En zo ja, hoeveel heb je dan nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, dat kan zeker. Ik zou denk ik beginnen met 30 gram en dan proeven... Te zuur? Beetje erbij... enz.

      Verwijderen
  2. Ik doe inplaats van stevia een beetje cocosbloezemsuiker en wat aardbeien erdoor.😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook heerlijk ja! Niet meer 'gok-groen'en koolhydraatarm ;-)

      Verwijderen
  3. Martine, eerst de stelen wassen, laten uitlekken en dan in stukjes en koken. Als je de stukjes wast verlies je een deel voedingsstoffen. En gelukkig; jij schilt ook niet. Verspilling van , , , ,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor de aanvulling! Ik vind de lange stelen wat onhandig in de gootsteen, maar je hebt vast gelijk. Heb het recept aangepast!
      Ik schil zo min mogelijk...

      Verwijderen