12 december 2018

Koolhydraatarme kruidcake


Afgelopen tijd kreeg ik diverse keren de vraag waar het recept voor mijn 'koolhydraatarme kruidcake' toch stond op mijn blog. Tja... nergens? Dat recept had ik nog niet!
Aangezien ook de blog-klant koning is, dook ik de keuken in om een lekker recept te maken. Onderstaande cake heeft een stevige structuur, maar is zeker niet droog. Door het gebruik van de pitten en de kokosmeel, is de cake iets minder zacht van structuur, maar ook veel beter betaalbaar dan met alleen amandelmeel. Een likje roomboter erop en genieten maar!


 IngrediĆ«nten:

5 eieren
30 gram zonnebloempitten
30 gram pompoenpitten
40 gram kokosmeel
100 gram amandelmeel
100 gram roomkaas
50 gram zachte roomboter
15 gram speculaaskruiden
1 tl gemberpoeder
1 tl kaneelpoeder
15 gram Steviala XTRA Sweet (6x zoeter dan suiker!)
1 zakje bakpoeder 15 gram



Bereiding:

Breek de eieren boven een grote kom en mix een minuut op de hoogste stand tot de eieren goed schuimig zijn. Vermaal de zonnebloempitten en poempoenpitten tot een fijn meel.  Voeg nu de amandelmeel, kokosmeel en het pittenmeel toe aan de eieren en mix dit kort door.
Voeg de kruiden en het zout toe, samen met de suiker, roomkaas en zachte boter. Mix het opnieuw. Doe als laatste het bakpoeder erbij en roer dit er goed door.

Vul een cakevorm met het beslag en bak de cake 50 minuten in een voorverwarmde oven op 170 °C.
Je huis zal heerlijk gaan ruiken!



Kersttrends 2018

15 opmerkingen:

  1. Hij lijkt me heerlijk Martine, ik ga het graag uitproberen. Dankjewel. Groetjes Lisenka

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er goed uit, ga hem zeker proberen šŸ‘Œ groetjes marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat kan ik ipv amandelmeel ook gebruiken? Ik lust geen amandel, zelfs een klein beetje proef ik gelijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hazelnootmeel is ook een optie, maar ik weet natuurlijk niet of je dat wel lust. Als de cake koolhydraatarm moet blijven zijn er helaas niet zo veel opties...

      Verwijderen
  4. Hallo Martine,

    Je gebruikt 5 eieren in deze cake, proef je dat ook want hou er niet van als de ei-smaak overheerst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In een normale cake gaan ook 4 of 5 eieren maar de kruidcake heeft zeker geen ei-smaak!

      Verwijderen
  5. Dankjewel voor je antwoord en voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een heerlijke cake! Vandaag gemaakt, maar het is zeker een blijvertje!
    Monique Krikke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Monique, altijd fijn als de recepten in de smaak vallen :-D

      Verwijderen
  7. pffff.. ik dacht slim te wezen.. had alleen "no sugar" in huis dus ik dacht.. ik vervijfvoudig de hoeveelheid suiker, (70 gr).. zojuist het beslag geproefd en mijn mondje trekt krom van de suiker..
    Ben benieuwd hoe hij straks uit de oven komt. Het is niet toevallig met suiker net als alcohol? Dat het bij verhitting verdampt :-)

    Straks proeven....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Had je wel de Sukrin die even zoet is als suiker? Er zijn namelijk ook zoetere varianten... Het kan wel dat het wat bijtrekt na het bakken hoor.
      Ik hoop dat hij toch lekker is ;-)

      Verwijderen