11 maart 2012

Fantastisch gebraden kip

Voor vandaag staat er 'fantastische kip' op het programma! Het recept is van Jamie Oliver. Deze gebraden kip werd ooit door een goede vriend voor mij klaargemaakt, en hij is werkelijk fantastisch!
In het originele recept hoort prosciutto of parmaham, maar dit gebruik ik zelf niet omdat dit heel zout is helaas. Ik vervang het door dunne plakjes ongezouten spek (vleeswaren). Ook vervang ik de selderijknol door 2 courgettes, gewoon omdat ik die lekker vind!
Ingrediƫnten voor 4 personen:
1 kip (liefst biologisch), 1 citroen, 8 plakjes prosciutto (of parmaham), 1-2 tenen knoflook gepeld en fijngehakt, 2 flinke handen verse tijm (alleen de blaadjes) fijngehakt, zwarte peper uit de molen, 125 gram roomboter (half pakje), 1 kg geschilde aardappels (in stukken gesneden), 1 selderijknol.

Voorbereiding
Verwarm de oven en een geschikte maat braadslee voor op 220 graden/gasovenstand 7. Was de kip van binnen en van buiten en maak droog met keukenpapier.
Haal met je vingers het vel van de kippenborst los. Het is belangrijk dat je je hand langzaam langs de borst naar beneden duwt en ervoor zorgt dat het vel heel blijft.


Bereidingswijze
Snijd met een zesteur of dunschiller de schil van de citroen (alleen het geel!) en hak die fijn. Scheur de ham in stukjes en doe die samen met de citroen, de knoflook en de tijm in een kom. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en prak het door de boter. Duw dit mengsel in de ruimte tussen het vel en het vlees van de kip. Wrijf en masseer wat je overhoudt in en op de kip.

Kerf de bouten in, zodat de hitte en de aroma`s beter in het vlees kunnen dringen. Snijd de geschilde citroen doormidden en stop hem in de buikholte van de kip. Leg de kip dan in de hete braadslee en zet hem 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Kook ondertussen de aardappels 10 minuten in (gezouten) kokend water en giet ze af. Snijd de koolselderij in stukken, ongeveer ter grootte van de aardappels. De boter is ondertussen gesmolten en uit de kip gelopen en ligt nu in de braadslee klaar voor de aardappels en de selderijknol. Prik met een vork in de opening van de kip en til die uit de braadslee. Leg ondertussen de aardappels en selderij in de braadslee en roer ze door de boter. Leg de kip weer op de groenten en zet de braadslee nog 40 minuten in de oven.

Laat de kip daarna buiten de oven nog 10 minuten rusten. Nadat je de kip, de aardappels en de groenten uit de braadslee hebt geschept, kun je op het gasfornuis nog wat jus maken door wat witte wijn en bouillon in de braadslee te gieten, de aanbaksels los te schrapen en even te laten pruttelen.

Eet fantastisch smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten