13 mei 2012

Briochebolletjes met rozijnen

Een brioche is een zacht, zoet brood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. In België wordt dit brood 'koekebrood' genoemd. Ik gebruik Soubry meel voor brioche, dat hiervoor extra geschikt is. Er is van diverse merken van dit meel te koop. Let op: Er zijn ook broodmixen te koop voor briochebrood, maar hieraan is zout toegevoegd. Let op dus dat je de variant koopt waar je zelf gist, zout en dergelijke aan toe moet voegen. De hoeveelheid zout is dan nog aan te passen. Briochebrood is overigens minder zout dan gewoon brood, maar wel een heel stukje vetter.


Ingrediënten:
330 gram bloem voor brioche
35 gram boter
3,5 gram gedroogde gist
170 ml lauw water
1 gram losalt met jodium
150 gram blanke rozijnen (afspoelen, niet weken)
25 ml melk (om te bestrijken)

Doe de ingrediënten, op de melk na) in de broodbakmachine. Veel machines hebben een reservoir waar de rozijnen in kunnen. Heb je dat niet, doe de rozijnen er dan bij de piep bij of volg de instructies uit de handleiding. Stel de machine in op het deegprogramma (dough-raisin).

Stort het deeg na het programma op je aanrecht wat je hebt bestrooid met wat gewone bloem. Maak van het deeg 14 bolletjes van 50 gram. Leg deze ruim neer op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
Zelf heb ik geen grote oven, dus ik maak 2 platen met 7 bolletjes en bak deze achter elkaar. De bolletjes die ik als eerste draai gaan als eerste de oven in.
Laat de bolletjes nog 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Bedek ze met een theedoek of huishoudfolie (folie even bestrijken met wat olie).

Verwarm de oven op 200 graden en bak de bolletjes 15 minuten. Bestrijk ze, vlak vóórdat ze de oven ingaan, met wat lauwe melk. Gebruik hiervoor een kwastje.

Tip: Zet tijdens het bakken van de bolletjes een soepbord of -kom onderin de oven met daarin kokend water. Het brood droogt hierdoor minder uit.

1 opmerking:

  1. Wat maak je toch een lekkere dingen. Deze zien er ook weer overheerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen