Paprika-appel-rozijn-chutney

Sommige recepten ontstaan toevallig. Zo ook deze chutney. Ik had nog een rode paprika over die ik graag wilde roosteren. Het verwijderen van de schil is eenvoudig als je de paprika boven een (gas)vlam kunt houden, zodat hij zwartblakert. Ik kook op inductie, en heb dus niet zo'n vlam.
Mijn grill heeft ook nog wel eens kuren, dus ik besloot hem op de grillpan te roosteren. Dit was overigens nog een hele toer, dus ik adviseer om toch de vlam of de grill te gebruiken. Het resultaat was er gelukkig niet minder om.
Een vriendin van mij had een boek over chutneys meegenomen uit Amerika, en gaf me een paar leuke combinatietips.  Dit resulteerde in onderstaande, heerlijke, zoetzure chutney.



Ingrediƫnten
1 appel
1 geroosterde, ontvelde rode paprika (uit blik zijn ze zout, dus beter zelf roosteren!)
½ gesnipperde rode ui
1 el citroensap
1 el milde olijfolie
50 gram rozijnen
80 ml rode wijnazijn
50 ml appelsap
80 gram rietsuiker
gemalen rode peper
50 ml water

Bereiding:
Spel de rozijnen af met lauw water. Schil de appel en snijd in blokjes. Doe het citroensap vast over de appelblokjes, zodat ze niet bruin worden. Snijd de geroosterde paprika in stukjes.
Verwarm in een steelpan met dikke bodem de olijfolie. Fruit de ui totdat deze glazig is. Voeg de paprika toe en roer even goed om. Voeg vervolgens de appel en rozijnen toe. Doe daarna het vocht erbij (wijnazijn, appelsap en water). Als het geheel warm is kan de suiker worden toegevoegd. Roer voorzichtig door zodat deze kan oplossen. Breng goed aan de kook en laat daarna een klein uurtje zachtjes pruttelen zodat het indikt. Maak op smaak met gemalen verse peper.

Reacties

  1. wel bedankt voor zo'n heerlijke chutney. Heb je nog meer chutney recepten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op 12 oktober heb ik nog een recept voor een chutney geplaatst, en binnenkort volgen er nog een paar!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten