14 mei 2012

Producenten sjoemelen met voedingswaarde op etiket

Vandaag kreeg ik van twee verschillende producenten een mail naar aanleiding van een vraag die ik hen gesteld had. Wanneer ik een product in de schappen tegenkom met een laag natriumgehalte, zonder dat dit specifiek vermeld is, mail ik doorgaans naar de producent om te informeren of dit juist is.
Vorige week kocht ik bij Albert Heijn een zakje boemboe Bali van Kokki Djawa waar geen zout aan toegevoegd was. Ik wilde dit zeker weten. Ook mailde ik Menken Salades en Sauzen, om zekerheid te krijgen over de lage hoeveelheid natrium in hun selleriesalade.
Vandaag ontving ik van beide producenten een mailtje terug. Zij mailden onder andere het volgende:

Kokki Djawa:
Deze informatie klopt niet. In alle boemboes van Kokkie Djawa zit zout verwerkt, het is onder andere op basis van bouillon gemaakt. Waarschijnlijk is bij het drukken van de etiketten iets mis gegaan. Wij zullen dit zo spoedig mogelijk rechtzetten.

Het zakje boemboe dat ik al in huis had geef ik dus maar weg...

Menken Salades en Sauzen:
Huidige etiket Selleriesalade
Momenteel staat de hier afgebeelde informatie op het etiket vermeld.Onze kwaliteitsdienst is bezig met het up-to-date houden van onze verpakkingen. Zij hebben nieuwe specificaties van onze toeleveranciers opgevraagd en ontvangen en bij berekening komen wij momenteel op een iets hogere natriumwaarde uit dan vermeld op dit etiket, namelijk 0,5g per 100 g. en zout komt uit op 1.2g/100g. Wij proberen deze nieuwe waardes binnenkort door te voeren op onze verpakking, we zijn echter nog gebonden aan een huidige voorraad. 

Er zit dus gewoon 5x zoveel in als op het etiket wordt aangegeven!! Ik vind het echt schandalig dat dit zomaar kan, en dat het product dan gewoon in de schappen mag blijven staan.

Ook bij de C1000 bleek laatst  de monchou-kaas van het eigen merk al 3x zoveel zout te bevatten als de verpakking aangaf. Producenten noemen het 'een foutje' en willen de nieuwe verpakking aanpassen. Ze brengen het alsof ze mij een plezier willen doen, terwijl ze volgens mij gewoon wettelijk verplicht zijn om de juiste hoeveelheden weer te geven....

Het laatste woord is hierover nog niet gezegd en geschreven. Deze week ga ik contact opnemen met Postbus 51 en Radar. Zo nodig ga ik een brief schrijven naar de minister, want ik ben BOOS!

3 opmerkingen:

 1. Als je meer over dit soort zaken wilt weten raad ik je aan het blog van eetschrijver volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, ik heb hem toegevoegd en ga me er in verdiepen!

   Verwijderen
  2. Vergat ik nog maar wellicht ken je Foodwatch.nl al.

   Verwijderen