03 juli 2012

8 marinades voor vlees, kip of vis

Onderstaande marinades komen oorspronkelijk uit het magazine 'Boodschappen' maar ik heb ze hier en daar wat aangepast.

Deze marinades zijn geschikt voor 500 gram vlees of vis. Wrijf het vlees in met de marinade en laat het minimaal een uur marineren voor het beste resultaat. Je kunt het vlees ook al een dag van te voren marineren.  Bewaar het dan goed afgedekt in de koelkast. Dep voor het roosteren het gemarineerde vlees (of vis) wel altijd even droog met keukenpapier.
Met name bij marinades op basis van tijm-honing, yoghurt-knoflook, kerrie-kokosmelk en de zoete bbq-marinade is het lekker om het vlees tijdens het grillen met nog wat extra marinade-vocht te bestrijken.
Aan alle marinades kan zout naar smaak worden toegevoegd.


1. Tijm en Honing
Haal de blaadjes van 6 takjes tijm (of neem 1 theelepel gedroogde tijm) en vermeng dit met 2 eetlepels vloeibare honing, 1 theelepel mosterd en 100 ml vers sinaasappelsap.
Lekker met kip, lamsvlees en karbonade

2. Yoghurt en Knoflook
Meng 200 ml yoghurt en 4 uitgeperste teentjes knoflook, een half bosje fijngehakte peterselie en wat versgemalen peper.
Lekker met grote stukken rund-, lams- of varkensvlees

3. Oregano en Chilipeper
Meng 4 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel gedroogde oregano, 1 theelepel gedroogde chilipepervlokken of -poeder en 1 gesnipperd teentje knoflook.
Lekker met kip-, rund- en varkensvlees.

4. Zoete BBQ-marinade
Roer 100 ml ketchup met 100 gram appelstroop, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, het sap van een halve citroen, een teentje geperste knoflook en een theelepel kaneelpoeder door elkaar. Breng op smaak met versgemalen peper.
Lekker met spareribs en karbonades

5. Kerrie en Kokosmelk
Meng 50 ml kokosmelk met 1 eetlepel kerriepoeder en 50 ml ananassap. Voeg wat versgemalen peper toe. Lekker met vis en kip.

6. Citroen en Koriander
Meng 4 eetlepels (olijf)olie met 1 eetlepel geraspte citroenschil, 1 theelepel sereh (citroengraspoeder), een halve bos fijngehakte koriander en wat versgemalen peper. Lekker met vis, kip en varkensvlees.

7. Gember en Soja
Schil een paar centimeter gemberwortel en rasp deze. Meng dit met twee teentjes geperste knoflook,½  eetlepel Sojasaus, 1½ eetlepel Ketjap en twee eetlepels olijfolie.
Lekker met vis en alle soorten vlees.


8. Sinaasappelrub
Boen een sinaasappel goed schoon en rasp de schil. Meng de rasp met een half bosje fijngehakte koriander of een eetlepel geroosterde korianderzaad en versgemalen peper.
Lekker met vis en alle soorten vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten