Gekaramelliseerde witlof - Deze witlof lust iedereen!

Witlof, niet iedereen is er dol op. Zo ken ik mensen die witlof alleen willen eten als er flink veel kaas en ham omheen gerold is... 'Dan proef je de witlof bijna niet meer...'

Met dit eenvoudige witlofgerecht maak je waarschijnlijk ook iedereen blij, omdat de bitterheid van de witlof is verdwenen door de zoetheid van de suiker. Een heerlijk gerecht, waar zelfs kinderen van zullen smullen!
Ingrediƫnten voor 2 personen:
4 grote stronken witlof
1 el palmsuiker (of honing)
2 tl balsamico-azijn
25 gram boter

Bereiding:
Snijd het 'kontje' van de witlof af en verwijder de buitenste bladeren. Haal de kern eruit en haal zo netjes mogelijk de bladeren rondom van de witlof af. Als er veel zand in zit moet je ze nog wassen, maar als de punt van de witlof mooi gesloten is zijn ze over het algemeen al prima schoon.
Smelt de boter in een grote koekenpan en doe de witlof erbij. Zet het vuur niet al te hoog en stoof de witlof in 20 minuutjes gaar totdat ze lichtbruin kleuren.
Strooi de suiker over de witlof en laat smelten. Zet het vuur nu iets hoger zodat de suiker licht kan karamelliseren op de witlof. Doe dan de azijn erbij en roer om. Zet het vuur nu uit. Laat nog even staan zodat er nog wat vocht kan verdampen.
Ik vind het lekker om het vocht/siroopje over de witlof te serveren!
Lekker bij aardappels en een karbonade.

Tip: Voeg als je de witlof in de pan doet, ook wat verse tijm toe en laat die meestoven.

Reacties

  1. Witlof, ik ben er dol op. Maar kan je vertellen dat zelfs op deze lekkere manier niet iedereen witlof lust. Ja ik snap het ook niet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, dit is ook de enige manier dat ik van witlof hou! Zelf doe ik er alleen honing bij (klein theelepeltje/stronk) en wat gedroogde tijm. Balsamico zal er prima bij smaken, maar zonder is ook zeker lekker. Gr, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Witlof heerlijk vinden ze het bij ons, we eten het of gestoofd, of rauw als salade of als ovenschotel. Zoals jij beschrijft kon ik het niet, dus bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit klinkt heerlijk maar kan ik het ook maken zodat het gokgroen is, bijvoorbeeld zonder de honing maar met stevia?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat kan zeker! Dit recept is nog van de begintijd van mijn blog, toen at ik nog zoutarm. Goed dat je er op wijst, ik ga het aanpassen! Ik zou in plaats van de honing Steviala Sweet Bee adviseren. Een soort honing maar dan gokgroen. Op mijn productenlijst kun je hem ook terugvinden.

      Verwijderen

Een reactie posten