12 november 2012

Bruine melkbolletjes

De witte melkbolletjes die ik leerde maken bij Levine, bakte ik inmiddels al een paar keer. Ze blijven heerlijk! Toch is té vaak witte bolletjes eten natuurlijk niet verstandig, dus ik maakte mijn eigen bruine variant. Ook die zijn erg goed gelukt en zelfs nog heerlijk van smaak als ze ontdooid zijn. Ik maak tegenwoordig extra kleine bolletjes, omdat ik tarwe niet meer goed verdraag.
Je kunt ook alleen meergranenmeel of volkorenmeel gebruiken, de bolletjes bevatten dan aanzienlijk meer vezels!

Ingrediënten:
150 gram meergranenmeel
100 gram volkorenmeel
250 gram bloem
8 gram zout
325 gram melk
30 gram roomboter
6 gram droge gist
10 gram suiker

Bereiding:
Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en kneed in 10 – 15 minuten (bijvoorbeeld op de pizzastand) tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand van de bbm (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem/meel bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem  toe, het deeg wordt tijdens het kneden minder plakkerig Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1x keren zodat alle kanten met wat olie  bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg met een deegsteker in 20 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat afgedekt ± 10 minuten liggen.

Bolletjes: Bol de stukjes deeg nogmaals op en leg een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakmatje/ Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs: Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45-60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C.

Bakken: Bak de broodjes in ongeveer 12-15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze desgewenst direct na het bakken met wat roomboter.
Laat ze op een rooster afkoelen.

5 opmerkingen:

 1. Ik merk het al, jij bent net als ik in de ban van het broodbakken! Ze zien er heerlijk uit. Nog een vraagje: waar heb je dat meergranenmeel gekocht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de complimenten Caroline!
   Het meergranenmeel is van Soezie en dat koop ik bij de Welkoop in Harderwijk.

   Ik ben nu bezig met brioche-bollen met kruiden, maar dat vergt nog wat oefening... Dat deeg voelt heel anders, even wennen!
   Ik heb het bak-virus inderdaad helemaal te pakken! :-)

   Verwijderen
 2. Ik ben niet van plan om ze te bakken maar vind ze er wel lekker uitzien! je blog is heel overzichtelijk. Ik hou van kopjes boven de tekst :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blij mee! Hier kennen ze de zachte bolletjes niet en af en toe mis ik ze best wel...

  BeantwoordenVerwijderen