Luxe salade met avocado, ananas en walnoten

Sinterklaas is nu echt het land uit en dus mogen we het er over hebben: Kerst!
Al eerder vroeg ik jullie via een enquête welke gerechten jullie in deze periode graag op mijn blog zouden zien. Aanvankelijk waren de meeste stemmen voor 'vegetarisch', maar al snel werd dat ingehaald door 'lekker makkelijk' en 'traditionele kerstgerechten'... Eigenlijk blijkt dat er voor alles wel belangstelling is! Ik zal me dus de komende weken uitleven in de keuken en proberen een aantal gevarieerde recepten te plaatsen. Vandaag de eerste, salade die zowel als voor- als hoofdgerecht gegeten kan worden.



Een heerlijke, luxe salade met een dressing van passievruchten. Als voorgerecht ruim voldoende voor 4 personen. Door de kipfilet weg te laten, heb je een vegetarische salade, die door de avocado en noten compleet genoeg is. Voor 2 personen is het, met bijvoorbeeld een aardappelgarnituur, ook geschikt als hoofdgerecht.
Maak de dressing ruim van te voren, zodat de smaken goed in kunnen trekken .

Ingrediënten:
1 zakje veldsla (150 gram)
4 dikke plakken rauwe ananas
1 avocado
50 gram walnoten
200 gram kipfilet
versgemalen peper
1 el zonnebloemolie
1 el vers citroensap

Dressing:
3 el milde avocado-olie (of milde olijfolie)
1 el witte wijnaziijn
1 el honing
2 passievruchten

Bereiding:
Doe de wijnazijn in een schaaltje en klop er met een garde druppelsgewijs de olie door tot een mooie homogene massa. Halveer de passievruchten en lepel de inhoud in een zeefje. Druk met de achterkant van een lepel het sap eruit en vang dit op. De zaadjes die overblijven kun je weggooien. Klop het sap met de honing door de dressing.

Schep in een kom 2 el dressing en meng dit goed met de sla. Verdeel de sla daarna over een mooie schaal waarin je de salade wilt presenteren.
Dep de kipfilet goed droog en wrijf hem royaal in met peper. Bestrijk hem vervolgens met een kwastje met wat olie. Grill de kipfilet ongeveer 15-20 minuten, zodat hij van binnen gaar is en van buiten een mooie grillruit krijgt. (De kip weglaten bij de vegetarische variant.)
Snijd de avocado in de lengte doormidden en verwijder de pit. De schil kun je er nu eenvoudig vanaf trekken. Bedruppel de avocado met het citroensap.
Snijd de helften nogmaals in de lengt doormidden en snijd er daarna repen van. Verdeel deze over de salade.
Smeer de plakken ananas in met wat olie en bak ze op een hete grill aan beide kanten, zodat je ook hierop een mooi grillruitje krijgt. Rooster in een droge koekenpan ondertussen de walnoten.
Verdeel de ananas en walnoten over de salade. Snijd de kipfilet in de breedte in mooie repen en leg ze boven op de salade. Schep het restant van de dressing erover.

Reacties

  1. Hoi Martine dit lijkt mij een heerlijk recept ga het zeker proberen groetjes Ina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ina,
      Je reactie is 5x geplaatst op mijn blog, dus ik verwijder hem 4x :-) Ik ben benieuwd hoe de salade je zal smaken!
      Groetjes van Martine

      Verwijderen
  2. Ik hou erg van avocado's... soms moeilijk om een goeie te pakken te krijgen. Toen we in California woonden zaten we er midden tussen in :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Avocado's staan zelden op mijn boodschappenlijstje. Ik koop ze wanneer ik mooie zie liggen die eetrijp zijn. Heerlijk vind ik ze!

      Verwijderen
  3. Wat maak je toch een lekkere dingen zus! Ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten