17 april 2013

Gezonde pittenbolletjes - vol vezels en zaden

Houd je van stevig brood, vol met vezels en zaden? Maak dan eens deze donkere volkoren pittenbolletjes. Het is even wat handwerk, maar het resultaat mag er zijn!

Ingrediënten:
500 gram meel voor extra grof meergranenbrood
320 gram volle melk
7 gram gist
8 gram zout
30 gram olijfolie
10 gram moutmeel-poeder (kan weggelaten worden)
40 gram lijnzaad
1 zakje salademix xenos (diverse zaden en pitten)

Bereiding:
Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten (behalve de salademix) voor het deeg in de bak van de bbm en kneed in 10  (bijvoorbeeld op de pizzastand) tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat.  Kneed nu in een paar minuten de salademix erdoor. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand van de bbm (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten(behalve de salademix) voor het deeg in een kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem/meel bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Kneed de laatste minuten de salademix mee. Voeg geen extra bloem  toe, het deeg wordt tijdens het kneden minder plakkerig Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1x keren zodat alle kanten met wat olie  bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg met een deegsteker in 20 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat afgedekt ± 10 minuten liggen.

Bolletjes: Bol de stukjes deeg nogmaals op en leg een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakmatje/ Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs: Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45-60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C.

Bakken: Bak de broodjes in ongeveer 12-15 minuten gaar en bruin.
Laat ze op een rooster afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten