Sappige kipkarbonade

De kipkarbonade is het bovenste deel van de kippenpoot. Het onderste deel noemen we de drumstick. De karbonade wordt meestal met bot en vel verkocht. De ontvelde en ontbeende karbonade wordt ook wel kipsteak genoemd. Tsja... je moet het maar weten allemaal! Gelukkig kun je al dit soort informatie moeiteloos op internet vinden.

Maar goed, ik kocht dus 2 grote kipkarbonades (mét bot en vel) en maakte er een heerlijke marinade bij. Werd me dat even een lekker kippetje...

Ingrediënten voor 2 personen:
2 grote kipkarbonades
2 el olijfolie
2 el tomatenketchup
1 el honing
1 tl cajun kruiden
½ tl paprikapoeder pikant

Bereiding:
Maak een marinade van 1 el olijfolie, de ketchup, honing en kruiden. Maak in de vleeskant van je karbonades 3 inkepingen met een scherp mes, en smeer de karbonades in met de marinade. Door de inkepingen trekt de smaak er beter in. Leg ze in een ovenschaal en laat ze afgedekt, in de koelkast, minimaal 2 uur staan zodat de smaken in kunnen trekken. Zet een kwartier voor gebruik de kip buiten de koelkast, zodat hij wat minder koud wordt.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwarm de andere el olie in een hete koekepan en braad de karbonades aan beide kanten 2 minuten, zodat ze een beetje kleuren. Doe ze terug in de ovenschaal en bak ze in 40 minuten mals en sappig. Keer ze halverwege.
Wanneer je de beschikking hebt over een oven/grill zet dan de laatste 5 minuten de grill er bij aan. Zorg wel dat de kant met de inkepingen boven ligt! Je krijgt zo een nog wat krokanter korstje op de kip...
Even laten rusten en smullen maar!

Tip: Braad het vlees aan in olie met chilismaak, dat geeft nog wat meer pit!

Reacties

  1. Dank voor je recept Martine!
    Maar heb je olijf of zonnebloem olie nodig? Je noemt ze namelijk beide.

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik raad olijfolie aan! Het was inderdaad verwarrend in het recept, ik heb het aangepast.

      Verwijderen
    2. Dank Martine! Ik had ze zelf met zonnebloem olie gemaakt, was erg lekker.
      Zal voor de smaak niet heel veel uitmaken maar vanavond eens met olijfolie proberen.

      Verwijderen
    3. Sinds ik meer kennis over voeding heb gekregen gebruik ik nauwelijks meer zonnebloemolie. Dit bevat namelijk meer omega-6-vetzuren en daar krijgen we eigenlijk al meer dan genoeg van binnen. Ik kies dus tegenwoordig voor olijfolie.

      Verwijderen
  2. Zonnebloemolie is ongeschikt om in te bakken of frituren, wordt toxisch bij hoge temperaturen. Cocosolie is een gezond alternatief

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er wordt olijfolie gebruikt, daar bak ik altijd al mijn vlees in en velen met mij :D

      Verwijderen

Een reactie posten