Rundvleescurry voor Hollandse huisvrouwen

Curry... Nog geen 10 jaar geleden zou ik bij dit woord gedacht hebben aan 'currysaus', de saus die je bij de snackbar over je frikadel speciaal krijgt... (Tsjonge, die heb ik ook wel 10 jaar niet gehad denk ik :-)
Inmiddels ben ik wel wat wijzer geworden en ben ik ook veel meer 'over de grens' gaan koken. Toch blijft curry voor mij best een lastig gerecht... Wanneer ik soms recepten voor een curry zie, volgt er vaak een lijst van ingrediƫnten, waarvan ik er 20 niet heb (en zelfs een aantal niet ken...) De moed zakt me dan al gauw in de schoenen... In de supermarkt zijn tegenwoordig ook veel kant en klare potten currysaus en currypasta's te koop. Maar inderdaad, deze bevatten allemaal (veel) zout. Wat was ik dus blij toen Original Spices diverse pure kruidenmixen zonder zout op de markt bracht! Een van deze kruidenmixen is de Thai red curry, waarmee je in een mum van tijd een heerlijke curry kunt maken!
Op termijn zal ik ook vast eens mijn eigen currypasta ontwikkelen, maar voorlopig ben ik gered!

Ingrediƫnten:
500 gram runderstoofvlees
2 el Thai red curry
4 el olijfolie
½ tl gemberpoeder
2 el bruine basterdsuiker
1 blikje kokosmelk (400 ml)
500 ml runderbouillon
3 bosuitjes
1 grote ui
2 tenen knoflook
bosje verse koriander (20 gram)
arrowroot

Bereiding:
Meng 2 el olie met 2 el (afgestreken) Thai red curry. De curry wordt dan een beetje pittig, maar niet extreem. Je kunt natuurlijk zelf bepalen of je meer of minder wilt doen. Snijd de riblappen in niet al te kleine blokken (3x3cm).
Het lekkerste is om dit mengsel een nachtje te laten staan. Voeg vervolgens het vlees toe en schep goed om. Laat dit minimaal een uur intrekken.

Snipper de ui en de knoflook.
Verhit de overige olie in een braadpan en fruit de ui en de knoflook. Voeg na 2 minuten het vlees en de gember toe en braad dit op middelhoog vuur rondom bruin. Blijf goed omscheppen.
Blus nu af met de helft van de bouillon (zelfgemaakt of van een bouillonblokje) en de kokosmelk. Voeg ook de basterdsuiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen, zodat het vlees goed mals wordt. Afhankelijk van de kwaliteit en soort van je vlees kan dit nog wat langer duren.
Snijd de bosui in ringetjes en de koriander fijn. Houd een paar blaadjes koriander achter.
Voeg kort voor het serveren de koriander en bosui toe en laat nog even meepruttelen. Bind de saus nu zo nodig met arrowroot. Mocht de saus al te ver zijn ingekookt, kun je het restant bouillon gebruiken.
Curry wordt lekkerder als hij even staat. Maak hem dus het liefst 's morgens of de dag van te voren. Ook dan kun je wat overgebleven bouillon gebruiken als hij te dik is geworden naar je zin.

Serveer met rijst en bijvoorbeeld gegrilde courgette... Eet smakelijk!

Reacties

  1. Probeer deze variant eens. Echt super en KH beperkt proof : https://nl.pinterest.com/pin/21814379425540396/

    Gr. Linda

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten