Witlof met appel

Witlof is niet voor iedereen een favoriete groente omdat men hem bitter vindt. De huidige rassen zijn echter veel minder bitter dan vroeger. Wanneer je witlof kookt met een scheutje melk in het water, verdwijnt zelfs vrijwel alle bitterheid. Een aangezien witlof veel goede voedingsstoffen bevat is dat een goede reden om hem regelmatig op het menu te zetten. Lekker met een frisse appel erbij!

Ingrediƫnten:
6 struikjes witlof
4 zoetzure appels
50 gr roomboter
2 el honing
1 el citroensap
peper en zout

Bereiding:
Snijd de achterkant van de witlof en  verwijder het harde stukje aan het begin van de kern. Snijd de witlof in de lengte doormidden en daarna in repen. Snijd de appels (met schil) in blokjes.
Smelt de boter in een koekenpan en bak het lof en de appelstukjes op een matige hittebron gedurende ongeveer 5 minuten. Giet  de honing erover en bak alles nog op een wat hogere temperatuur gedurende twee minuten. Schep het lof en de appel tijdens het bakken om. Ze mogen wel karameliseren, maar niet aanbranden. Voeg ten slotte het citroensap toe en schep nogmaals om.

Tip: Wil je geen suiker (honing) toevoegen, gebruik dan een paar druppels pure stevia. De witlof zal dan wel minder karameliseren, maar wordt wel wat zoeter.

Reacties

  1. Bedankt voor dit lekkere recept. Witlof is een heerlijke groente.
    Wist je trouwens dat als je de witlof als hele struikjes wilt bereiden je met een appelboor er simpel de harde kern uit kunt halen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zuinig Student,
      Nee, die geweldige tip had ik nooit eerder gehoord. Ik ga hem vanaf nu zeker gebruiken! Dank!

      Verwijderen
  2. Klinkt lekker ik heb hem onderlaatst met peer gemaakt ook lekker en met mandarijntjes
    Het weekend komt ie op tafel met ham en kaas.

    Fijne paasdagen Corina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met peer is witlof inderdaad ook lekker. Wij eten zondag witlofsalade met veel fruit en kalkoenblokjes erdoor. Heerlijk! Goede dagen ook voor jou.

      Verwijderen
  3. Ga t maken! Ik maak witlof al jaren met kaassaus en pasta (met ham evt) en even gratineren in de oven, heel lekker maar een keer anders zie ik wel zitten. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik maak dat met Appel en mandarijn zalig is dat maar wel zonder honing dan hihih

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ga m maandag maken met balletje gehakt, wij verheugen ons er alvast op.laten je nog weten hoe het bevalt, vast goed aangezien ik persoolijkje kookkunst ken en die zijn prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk! Super variatie, lekker fris en voedzaam. De kerrie en ui gehaktballetjes combineerde er goed bij. Manlief was ook blij en dat willen we natuurlijk. gebakken krieltjes erbij en klaar

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Juist klaargemaakt, met grany appel en beetje kurkumma en kerrie toegevoegd mmmm

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten